Парламентарната група на „БСП за България излезе с декларация по

...
Парламентарната група на „БСП за България излезе с декларация по
Коментари Харесай

ПГ на БСП с декларация по повод 140-годишнината от освобождението на Плевен

Парламентарната група на „ Българска социалистическа партия за България " излезе с декларация във връзка 140-годишнината от освобождението на Плевен. В нея се споделя:

Българската история има дати и места, които са показателен знак на национални възходи и победи, събития, които ни дават мотив за горделивост, достолепие и оптимизъм.
10 декември 1877 година и Плевенската епопея са един от тези величави моменти в трагичната българска история, изпълнени с подвиг и всеотдайна всеотдайност, в името на свободното развиване на българския народ и страна.

Преди 140 година, на Плевен е отредена ориста да стане място на най-тежките и продължителни сражения на Руско-турската освободителна война 1877-1878 година Пет месеца тези кървави събтия приковават вниманието на цялата европейска общност. Битката за освобождението на града е най-важната военна интервенция, която предопределя изхода на войната.

Край Плевен, подвигът на хилядите руси, румънци, украинци, беларуси, поляци, финландци, молдовци пречупва съпротивата освен на Осман паша, само че и на цялата Османска империя. Победата на 10 декември 1877 година открива пътя към София, пътя към Сан Стефано, пътя към възраждането на българската страна след пет века османска власт.
Като наследници на тези велики мъже, дали живота си за нашата независимост, всички ние имаме дълга и отговорността да пазим загатна за делото им и да съхраним 10 декември 1877 година вечно в националната ни памет.

Победната борба за Плевен е голяма крачка към българската Независимост. Плевенската епопея и всички останали героични борби по време на войната, несъмнено и вечно, остават освен в историята ни, само че и в съкровищницата на българския епос, литература и схващане, а оттова и в чувството ни за духовна непосредственост и общественост с Русия и народите, спомогнали за българскта независимост.

140-годишнината от славната Плевенска епопея ни дават опция още веднъж да отдадем дължимата респект и признателност на хилядите починали в Освободителната война, която сама по себе си е популярен исторически акт, в резултат на който, на картата на Европа се появява четвъртата славянска страна - Нова България - свободна и самостоятелна, претърпяла доста страдалчество епохи наред.

Ние, от Българска социалистическа партия, сервира нашето най-искрено почитание и бездънен реверанс пред георичния героизъм и жертвите в Плевенската епопея. Тя е урок по родолюбие, който да ни учи свято да помним и тачим светлите завещания на нашите предшественици, които безрезервно с кръвта си заплатиха, с цел да я има България.

Слава на всички отдали живота си за Плевен и за свободата на родината ни!

Поклон пред безконечната памет на георите!

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР