Парламентарната група на БСП ще подкрепи на първо четене внесените

...
Парламентарната група на БСП ще подкрепи на първо четене внесените
Коментари Харесай

Промените в закона за устройство на София срещнаха критики от организации, но и подкрепа от БСП

Парламентарната група на Българска социалистическа партия ще поддържа на първо четене импортираните от депутата от ГЕРБ Александър Ненков оферти за промени в Закона за устройство и застрояване на Столичната община. Това сподели депутатът от Българска социалистическа партия Георги Свиленски сподели, по време на днешното обществено разискване на измененията в комисията по районна политика, благоустройство и локално самоуправление в Народното събрание.

Промените са инициирани от основният проектант на София Здравко Здравков и имат за цел да затворят малките врати в закона, въз основата на които Столичната община позволява строителството на прекомерно високи здания на несъответствуващи места, определянето на оптимални височини и основаване на две зони за небостъргачи.

Позиция в поддръжка на промените изрече преди месец и Жельо Бойчев, по време на представянето на плана в Столичната община. Тогава Бойчев сподели и че Българска социалистическа партия ще желае промените да са още по-консервативни.

По покана на депутатите от комисията на днешното разискване участваха професионалните организации на архитекти, проектанти, цивилен сдружения, общински съветници, районни кметове и вложители.

Негативно мнение за препоръчаните промени имат от Камарата на архитектите в България, Съюза на урбанистите в България, цивилен организации като " Спаси София ", " Граждани за зелена София ". Други пък, като Съюза на архитектите в България, Камарата на инженерите в капиталовото планиране, считат, че би трябвало да се трансформират единствено членовете, които позволяват безсистемно високо застрояване, като в бъдеще се стартира работа по нови предложенията, засягащи дълготрайното развиване на София.

Според ръководителят на Камарата на архитектите Борислав Игнатов се търси решение в неверния закон, като съгласно него ЗУЗСО би трябвало да бъде анулиран, а смяната да се търси през Закона за устройство на територията, който важи за цяла България.

От представителите на вложителите Георги Шопов от " Тобо груп " сподели, че предложенията затварят малки врати в закона, само че " отварят портали ", като уточни, че се дават прекомерно огромни пълномощия на Столичния общински съвет, без да има ясни критерии и се основават благоприятни условия за административен произвол.

Освен това съгласно мнението на Камарата на архитектите смяната в закона визира Общия организационен проект на София, като трансформира съществено образа на града. Промените в проекта лишават доста повече време, като би трябвало да бъдат съгласувани с жителите на София, като се проведат публични разисквания във всички 24 региона.

Според Столичната община обаче време няма, като основният проектант на София уточни, че през днешния ден е имал диалог с вложител, който желае да построи 300-метрова постройка в града.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР