Парламентарната група на БСП поиска оставката на члена на СЕМ

...
Парламентарната група на БСП поиска оставката на члена на СЕМ
Коментари Харесай

БСП скочи на Жотева, иска оставката ѝ

Парламентарната група на Българска социалистическа партия изиска оставката на члена на Съвет за електронни медии Бетина Жотева поради заканите и неприемливото й държание по отношение на журналиста Къдринка Къдринова по време на съвещание на медийната комисия. Декларацията прочете от трибуната Иво Христов, предава Канал 3.
Тя е показала неприемливо отношение към почитан член на журналистическата колегия, а Съвет за електронни медии е не просто самостоятелен орган, само че и стожер за гарантиране на независимостта на журналистическото слово в България, акцентира Христов. Това е безусловно неприемливо и нарушава базовите правила на народна власт.

" Ако има нещо, което сме извоювали за годините на прехода, това е свободата на словото. Член на Съвет за електронни медии си разрешава не да пази свободата на словото, а да го потъпква. Длъжни сме да заявим, че член на Съвет за електронни медии, който има сходно държание, неговото държание е несъвместимо с мястото му в тази институция. Проблемът е и политически ", съобщи соцдепутатът.

ПГ на " Българска социалистическа партия за България " ясно декларира, че ще поддържа всяка една журналистическа самодейност, ориентирана към свободата на словото. Държим ясно да подчертаем, че ще следим изкъсо този случай, заявява още Иво Христов.

Преди него пък сътрудника му от " Българска социалистическа партия за България " Александър Симов вметна във въпрос към министър Каракачанов една любопитна отправка по адрес на Бетина Жотева. Това стана мотив да попитаме журналиста-депутат какво тъкмо е имал поради и какво мисли за медийно-регулаторния скандал:

- Днес се обърнахте към Красимир Каракачанов с репликата " оплитате се като Бетина Жотева в утринен блок ". Какво влагате в това съпоставяне?

- Да, обърнах се към Красимир Каракачанов по този начин въодушевен от утринното истерично риалити на Бетина Жотева. Тя изцяло се оплете в неистини, интриги и съскания. Дори се опита да вдигне като жив щит пред себе си вицепремиера Екатерина Захариева, сигурен знак, че е в суматоха, само че не желае и няма моралните сили да признае чудовищния гаф, който направи. Това заплитане беше мъчително за гледане, тъй като видяхме по какъв начин цялата умност и красивост на госпожа Бетина бяха сменени с достоверна завист и белези на нервност.

- Искането на оставката от ваша страна не може ли да се материализира, в случай, че тя има мандат, назначена е от президента и партиите официално нямат думата?

- Да, партиите нямат отношение към мандата на член на Съвет за електронни медии от квотата на президента, само че партиите са длъжни да имат позиция във връзка с тъпкането на свободното слово. България е прекомерно обратно в класациите за независимост на словото и държанието на Жотева е явен знак за какво е по този начин. Защото една чиновничка в регулатор се усеща длъжна да съска закани, когато някой въпрос я поизпоти. Това е психопатично държание, изключително, когато идва от човек, който би трябвало да е бранител на свободата. Но у нас всеки типаж " но госпожа Бетина " може до на следващия ден да мрънка за медиите-бухалки, а в идващия миг да стартира да се държи като цензор в черно прояснение. Всяка партия, която не се изкаже па отношение на това скандално и мафиотско държание, всъщност стява съизвършител на цензурата.

- Виждаме, че с изключение на публицисти, жители и организации, както и Българска социалистическа партия, никой различен не се впечатлява от абсурда. Съвет за електронни медии също мълчи за държанието на колежката си, какво приказва това?

- Мълчанието на Съвет за електронни медии е срам. Истински срам. Мълчанието на част от десните публицисти по тематиката също е проваляне. Госпожа Бетина към този момент е изцяло дискредитирана като експерт и като човек. Тя няма място в Съвет за електронни медии и оставането й там ще е морално закононарушение. Как тази жена, която съска с думи като " комунета ", след два месеца ще избира началник на Българска национална телевизия? Как жена, която наскърбява наляво и надясно във ФБ, ще има очите да огледа сътрудниците си?!

- Ще настоявате ли президентът Румен Радев да й изиска оставката?

- Според мен президентът Румен Радев би трябвало да смъкна политическо доверие от нея. Тя не е негова кандидатура, само че въпреки всичко е от квотата на президенството. " Бетините " би трябвало да получат отпор, да схванат, че простащината не се толерира, да им стане ясно, че самите публицисти няма да търпят сходно отношение. Госпожа Бетина към този момент принадлежи само на отговорното минало. Чудно ми е по кое време ли това познание в действителност ще стигне до нея?
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР