Парламентарната енергийна комисия с жребий решава в сряда кои от

...
Парламентарната енергийна комисия с жребий решава в сряда кои от
Коментари Харесай

Парламентарен жребий решава кой да напусне енергийния регулатор

Парламентарната енергийна комисия с чоп взема решение в сряда кои от членовете на Комисията за енергийно и водно контролиране да бъдат сменени.

Съгласно Закона за енергетиката три години след избора на състава на регулатора, четирима членове би трябвало да бъдат заменени. Двама са от специалистите в региона на енергетиката, един - от ВиК експертите, и един от членовете с юридически или стопански опит.

Предвижда се жребият да се състои в три тура за всяка от областите. В една урна ще се слагат имената на членовете, а в друга пликове с надпис остава или напуща. Гости на съвещанието на комисията – по всяка възможност публицисти, ще избират по един плик от едната и от другата урна и по този начин ориста ще реши дали той напуща или резервира мястото си.

В първото изтегляне за енергийните комисари в урната ще се слагат имената на Александър Йорданов, Владко Владимиров, Георги Златев и Евгения Харитонова. В тегленото за водния комисар ще вземат участие Валентин Петков и Димитър Кочков, а в третото борбата за оцеляване ще е сред Ремзи Осман и Светла Тодорова.

След като стане ясно представителите на кои политически сили напущат регулатора, парламентарните партии ще имат време до 17 април да внесат предложенията си за техните заместници.

Номинациите би трябвало да са съпроводени с писмени претекстове, които аргументират положителната професионална известност на съответния претендент. Предложените специалисти ще бъдат тествани от енергийната парламентарна комисия дали дават отговор на законовите условия за заеманата служба и ще бъдат поканени на чуване. На него те ще показват своите концепции за активността на регулатора и своята работа и ще дават отговор на сложени им въпроси. На база представянето им ще се изготви отчет и предложение за избор на членове от страна на Народното събрание.

При гласуването всеки претендент ще бъде представян от вносителя на номинацията му и ще се организира очевидно гласоподаване. За определен ще се счита кандидатът, получил над половината от гласовете на присъстващите народни представители. Ако няколко претенденти за една служба са получили повече от половината от гласовете на присъстващите народни представители, определен е претендентът, получил най-вече гласове " за “.

Ако никой не получи нужните гласове, ще се организира наново гласоподаване, в което вземат участие двамата претенденти, получили най-вече гласове " за “. Ако и тогава не се съберат задоволително гласове, ще се открие нова процедура за избор на членовете на КЕВР.

Очаквайте подробности
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР