Парламентарната енергийна комисия единодушно одобри на заседанието си във вторник

...
Парламентарната енергийна комисия единодушно одобри на заседанието си във вторник
Коментари Харесай

Държавните бензиностанции – въпроси без отговор, учудване и единно за от енергийната комисия

Парламентарната енергийна комисия единомислещо утвърди на съвещанието си във вторник препоръчаните от държавното управление промени в закона за Държавния запас, с които се основава Държавна петролна компания. Тя ще поеме ръководството на нефтените ресурси на страната и ще построява държавни " евтини " бензиностанции, които са служат за регулатор на цените на горивата и да са пример за качество.

Макар представящият желанията на кабинета зам.-министър на стопанската система Лилия Иванова да не отговори всъщност на нито един от поставените ѝ въпроси за финансирането и възвръщаемостта на инвестицията, чийто размер остава неразбираем, депутатите от другите парламентарни групи гласоподаваха " за ", нямаше нито един срещу или въздържал се.

Това накара ръководителят на комисията Валентин Николов да възкликне след гласуването: " Значи са ни предложили едни доста добър законопроекта ", без значение че единствено минути преди този момент изрази " учудването си " от това, че се постанова страната да прави свои бензиностанции. Той също по този начин се усъмни във опция от спор на ползи поради това, че бъдещата Държавна петролна компания (ДПК) по едно и също време ще ръководи държавните петролни 90-дневни запаси, от които две трети са обвързване на комерсиалните сдружения в бранша, и самата тя ще взе участие във образуването им.

На Лилия Иванова бяха заложени редица въпроси, на които тя сподели, че занапред ще се търси отговор, подмината бе и единствената забележка от страна на Българската петролна и газова асоциация (БПГА), която освен това не се отнасяше към нито една от формулировките за Държавната петролна компания, а за неналичието на ясно по текста, задължаващ данъчните хранилища да позволяват всеки, който е декларирал размер при тях.

Според юриста на БПГА Светослав Бенчев по-жизнено значим въпрос от текстовете за ДПК е параграфът, уреждащ активността на данъчните хранилища.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР