Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) гласува вчера да

...
Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) гласува вчера да
Коментари Харесай

Съветът на Европа ще наблюдава положението с върховенството на закона в Полша

Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) гласоподава през вчерашния ден да стартира процедура на мониторинг на Полша във връзка с върховенството на закона, съобщи Българска телеграфна агенция.

За първи път такава процедура се открива против страна членка на Европейски Съюз.

Така Полша се причисли към още 10 страни членки на Съвета на Европа, които са под цялостен мониторинг на европейската организация. Докладчици на ПАСЕ ще посещават постоянно Полша и от време на време ще правят оценка дали тя съблюдава своите отговорности и обещания.

Одобриха противоречив законопроект за санкциониране на съдии в Полша

Съдебните промени, осъществени през последните години от ръководещата полска консервативна партия "Право и правдивост " (ПиС) в доста връзки са в прорез с европейските правила и стандарти и съставляват опит да се сложи правосъдната система под политическия надзор на изпълнителната власт, се споделя в признатата резолюция.

В нея се споделя, че Полша би трябвало незабавно да раздели постовете на основния прокурор и министър на правораздаването, да реформира Националния правосъден съвет, чиито членове в този момент се избират преобладаващо от политици, а не от съдии, и да съблюдава неотдавнашните решения на Върховния си съд, които отхвърлят някои от наложените от ПиС промени. Изразява се също страдание от "злоупотребата с налагане на дисциплинарни санкции на съдии и прокурори ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР