Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) гласува тази нощ

...
Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) гласува тази нощ
Коментари Харесай

ПАСЕ позволи на Русия отново да участва в работата й

Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) гласоподава тази нощ текст, с който дава опция Русия да възвърне присъединяване си в работата й след пет години институционна рецесия с Москва, съобщи Франс прес.

След четиричасови разгорещени диспути 118 депутати от страните членки на Съвета на Европа в последна сметка се съгласиха, макар възраженията на Украйна, Русия да може още на следващия ден да изпрати делегация, с цел да взе участие в сряда в избора на нов общоприет секретар на европейската организация за отбрана на човешките права.

62 депутати гласоподаваха срещу текста, а 10 се въздържаха, прибавя Агенция Франс Прес.

Според ТАСС в разпоредбите за работата на ПАСЕ ще бъде добавено, че " правата на членовете да гласоподават, да се изричат и да бъдат представлявани в асамблеята и нейните органи не могат да бъдат преустановявани или отзовавани посредством оборване или преразглеждане на пълномощията ". Освен това асамблеята реши " да предложения парламентите на страните членки на Съвета на Европа, които в този момент не са показани в нея - Русия и Босна и Херцеговина, да изпратят за разглеждане поръчки за присъединяване в юнската сесия ", прибавя ТАСС.

ПАСЕ е един от органите на Съвета на Европа, в който заседават делегации от парламентаристи от 47-те страни членки. Асамблеята не взима законово обвързващи решения, само че насочва рекомендации или желае отчетност от държавните управления за зачитането на човешките права и демокрацията. От 2014 година в ПАСЕ бе сцена на спор сред Русия и Украйна, отбелязва Агенция Франс Прес. За да бъде глобена анексията на Крим, съветската делегация в ПАСЕ бе лишена от правото на гласоподаване. В отговор Москва бойкотира ПАСЕ и през 2017 година спря да изплаща годишната си вноска в Съвета на Европа. Освен това Русия изиска гаранции, че повече няма да бъде глобена и заплаши, че ще напусне организацията, което би било казус и би лишило съветските жители от достъп до Европейския съд за човешките права.

Повечето страни не желаят да се стига до такава рискова обстановка, въпреки Украйна и подкрепящите я балтийски страни и Англия да са на мнение, че връщането на Русия в ПАСЕ ще е първи пробив в глобите на Запада, наложени на Москва поради анексията на Крим, прибавя Агенция Франс Прес.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР