Парламентарната асамблея на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа

...
Парламентарната асамблея на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа
Коментари Харесай

"Северен поток 2" и "Турски поток" може да се използват за натиск върху държави, допусна ОССЕ

Парламентарната асамблея на Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ) одобри резолюция и декларация, с които газопроводите " Северен поток 2 " и " Турски поток " (който би трябвало да мине през България) се загатват като евентуални средства за напън върху участващите страни.

В документа от приключващото през днешния ден съвещание (4-8 юли), качен през днешния ден на уеб страницата на асамблеята, се споделя, че поради двата газопровода могат да пострадат страни, подвластни от доставките по тях, ставайки жертва на политическа и икономическа насила.

Така направената на съвещанието в Люксембург делегация приема поправката, препоръчана от литовския пратеник Рута Милюте от ръководещия Литовски съюз на фермерите и зелените. Според Милюте казусът е във все по-силното обвързване с " един източник " на енергийни запаси, от което " приятелите от Централна и Източна Европа могат да пострадат ".

Според американски представители, взели участие на съвещанието, " Турски поток " покачва способността на Русия да въздейства на другите страни.

Декларации и резолюции от съвещанието на Парламентарната асамблея на ОССЕ (на английски)

Против поправките бе турската делегация с аргумента, че всяка страна сама може да реши дали да взе участие, написа съветското делово издание РБК.

В документа се споделя още, че " зависимостта от един източник на доставка на енергийни запаси слага под опасност икономическата сигурност и надеждността на доставките ", създавайки им " най-благоприятна среда за вероятни злоупотреби на енергийния пазар ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР