Парламентарна делегация начело с председателя на Народното събрание Цвета Караянчева

...
Парламентарна делегация начело с председателя на Народното събрание Цвета Караянчева
Коментари Харесай

Цвета Караянчева и парламентарна делегация е на визита в Рим

Парламентарна делегация отпред с ръководителя на Народното събрание Цвета Караянчева е на посещаване в Рим, където на следващия ден ще бъде призната на визита при папа Франциск. Днес българските депутати разговаряха с ръководителя на италианския сенат Мария Казелати. От Рим предават нашите специфични пратеници Надежда Василева и Любен Бързаков.

Наричат го свещеникът-детектив. Отец Ленард Бойл познавал като никой различен историята и археологията на базиликата Сан Клементе. През 60-те години на предишния век ирландецът и духовник от Доминиканския медал, издирвал къде тъкмо в базиликата е гробът на Свети Кирил. Столетие преди него, 20 години разкопки правил и различен ирландец, само че безрезултатно.
Проф. Лиляна Симеонова - Институт по Балканистика към Българска академия на науките: 3 години още веднъж той прави разкопки, не може да откри къде е бил гробът и тогава взема решение по документален път да търси къде е урната с мощите.
Отец Ленард Бойл, към този момент това се било трансформирало в един тип научна пристрастеност за него.

След окупацията на Рим от войските на Наполеон, мощите на Свети Кирил са избавени и пренесени в друга римска черква. После стават владеене на авторитетен херцог - Лоренцо Матеи, а по-късно на наследниците на известна фамилия в малко италианско градче.

В архива на Българска национална телевизия се пази изявление, в което отец Бойл споделя по какъв начин е разкрил парченце от мощите.

Отец Ленард Бойл: Като дойдох в Риканати, прерових целия списък на фамилията, само че нищо не открих. Най-накрая желаех позволение да прегледам параклиса. Прегледах деликатно всички кътчета на параклиса и най-сетне открих светиня.

На нея видял надписа " От костите на Свети Кирил ". Откритие, коствало години старания и хиляди прочетени страници. През ноември 1963 година, тази парченце от светите мощи била заровена в църквата „ Сан Клементе ". Български откриватели се надяват да получат достъп до частни архиви и архиви на кардинали, с цел да проследят пътя на мощите на Свети Кирил.

Проф. Лиляна Симеонова: Моята молба към папа Франциск за подпомагане от името на цялата българска научна общественост - да ни спомага да подновим най-малко документалните дирения, нещо по документи, да разберем къде са отишли тези мощи.
Все още не е открито къде тъкмо в базиликата Сан Клементе е бил заровен Свети Кирил. А определеното за поклонение място е алегорично. Тук в Сан Клементе е заровен и свещеникът-детектив.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР