Пърл Бък е една изключителна жена, която освен с писателската

...
Пърл Бък е една изключителна жена, която освен с писателската
Коментари Харесай

Житейските трагедии не я спират да се превърне в Edna необикновена жена: Пърл Бък

Пърл Бък е една изключителна жена, която с изключение на с писателската си кариера, е известна с битката си срещу общественото, расово и полово неравноправие.

Тя способства доста за смяната на метода, по който американците възприемат Китай, като разкрива в творчеството си обичай, психика и просвета, толкоз разнообразни от западните. Дете на родители мисионери, детството на Бък минава в Китай, а след това тя още веднъж се завръща и прекарва няколко години в страната.

Пърл Бък е родена на 26 юни 1892 година в Америка, само че когато е единствено на 3 месеца родителите й се местят в Китай. Там е отгледана от китайка, която й споделя известните китайски легенди и митове и възпламенява за първи път въображението на Пърл към тази невероятна страна.

Когато е на 17 години, става доброволка в „ Златната врата”, леговище за китайски робини и проститутки в Шанхай, и се сблъсква с тяхната тежка орис.

Пак в Китай среща първия си брачен партньор Джон Бък, за който се омъжва през 1917 година и идващите няколко години двамата прекарват в бедна селска провинция, която въодушевява Бък за романа й „ Благодатна земя”. По време на брака им, Пърл ражда момиченце, Карол.

Първата покруса, която сполетява писателката е наложителната хистеректомия след раждането, като това я лишава от очакванията й за огромно семейство. Следващият тежък удар, който понася, е откритието, че Карол е умствено изостанала. Тези нещастия не пречупват борбения дух на Пърл Бък, която през 1930 година, издава първия си разказ „ Източен вятър, западен вятър”.

Малко по-късно излиза и „ Благодатна земя”, за която получава Пулицър през 1932 година За голямо страдание този разказ е публикуван на български само през 1939 година и в този момент може да се откри единствено като антикварно издание.

Пърл Бък продължава да написа и издава още към 70 романа, като един от най-известните е „ Павилион за жени”, една изключителна история, за любовта и човешкия дух (отново може да се откри единствено при антикварите).



Тя написа още биографии, нехудожествена литература, разкази, както и доста публикации, свързани с правата на дамите.

През 1938 година получава Нобелова премия за литература за„ богато и правилно изложение на селския живот в Китай и за биографичните й шедьоври “. Тя е първата американка, която е удостоена с тази влиятелна премия.

До края на живота си Пърл Бък не престава да се бори за правата на малцинствата и дамите.

В персонален проект щастието й се усмихва, когато подписва брак за повторно с издателя си Ричард Уолш през 1935 година.



Пърл Бък умира на 80 години от рак на белия дроб, след един дълъг и потребен живот.

Тя е измежду създателите на първата интернационална организация за осиновяване на деца от смесени раси.

Пърл Бък притегля вниманието на американското общество върху расизма, половата дискриминация и ориста на деца, родени от азиатки и американски бойци, които са били ситуирани в Азия – мъчителни тематики във време, в което към момента е мъчно да се приказва за тях.

Думите не стигат да опишат величието на тази жена, която с изключение на с литературните си триумфи, ще бъде запомнена и с посвещаването си на редица обществени дела.

The American author Pearl Buck grew up in China and so spoke both Chinese and English. She was awarded the #NobelPrize in Literature 1938 "for her rich and truly epic descriptions of peasant life in China and for her biographical masterpieces " pic.twitter.com/w5q2Rqgeka
— The Nobel Prize (@NobelPrize) March 4, 2018
За 40 години професионална кариера с извънреден гений основава 80 произведения, построява живи облици със стремежът им към човешко съгласие, като преодоляват расовите разлики и граници.

Два от най-запомнящите се и вълнуващи нейни цитата остават: "Любовта умира едвам когато развиването спре " , както и "Много от дълго време беше схванала, че престорената примирителност е постоянно по-силна от явната опозиция, а бързото признание на грешката е към този момент доказателство за неоспоримата правота в останалите дейности. " (от книгата "Павилион за дами ")
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР