Паркът в Тутракан скоро ще има своята площадка, на която

...
Паркът в Тутракан скоро ще има своята площадка, на която
Коментари Харесай

Българка от Лондон завеща 150 000 лева за Тутракан

Паркът в Тутракан скоро ще има своята площадка, на която децата ще карат ролери. Това е последната воля на българката Боянка Йонова, която преди да почине в Лондон е завещала всичките си спестявания на " Ротари България ", а нейната воля е парите да бъдат употребявани за построяването и поддръжката на детската площадка в родния ѝ град на брега на Дунав, предава БНР.

Боянка Йонова e завещала на филантропичната организация над 150 000 лв. от персоналните си спестявания. Българката не съумява да пребори рака и си отива от този свят преди година в английската столица.

Великотърновската адвокатка Даниела Минева е реализатор на наследството на живялата дълги години в Лондон Боянка Йонова и движи процедурите по реализиране на благородното начинание. В Тутракан към този момент тече процедура по изменение на Подробния организационен проект на парка до бащината къща на Боянка Йонова за ситуиране на детската площадка. Екип от софийски архитекти работи по плана за самите уреди.

" Това беше безусловно осъзнато нейно решение, не е някакво моментно, ей по този начин да го е взела. Есента на 2017-а при едно от нейните идвания в България тя повдигна тематиката за завещани: " Искам да ти кажа, че тези пари желая да отидат за нещо, което ми е останало като идеал и детска фантазия ", споделя юристът.

Адвокат Минева също е родом от Тутракан. Двете дами се срещат в остарялата столица. Йонова е търновска снаха, приключила е Великотърновския университет и е останала да работи в един от локалните фабрики. Пътищата на двете дами се кръстосали преди близо три десетилетия.

" Запознанството ни стана във връзка упражняваната от мен специалност. Някъде в средата на 90-е години предприятието, в което тя работеше, направиха работническо-мениджърски екипи по отношение на тази приватизация. Тя беше за ремонт на битова техника, нещо, което съвсем към този момент не го вършим. Беше измежду деятелите в тези първи години на Съюз на демократичните сили. Лошо ѝ се стече в десетина години по-късно животът . Във компанията, която приватизираха, огромна част от хората се пенсионираха. Тя отпътува да работи в Англия ", добавя Даниела Минева.

Двете дами траяли да поддържат контакти през годините. Синът на Боянка Йонова умрял, а две години по-късно тя се разболяла от рак. Когато схванала тежката диагноза, българката потърсила приятелката си юрист, с цел да я помоли да сбъдне детската й фантазия.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР