Паркът в район Аспарухово има потенциал да се превърне в

Паркът в район Аспарухово има потенциал да се превърне в ...

Аспарухов парк ще си съперничи с Морската градина.

Паркът в район Аспарухово има потенциал да се превърне в много по-съвременна паркова зона от Морската градина на Варна. Това заяви главният архитект на общината Виктор Бузев. Основание за оптимизма си Бузев вижда в липсата на каквито и да било реституционни претенции в територията, тъй като там няма нито един частен имот.

Наред с това там е и Аспаруховият вал, забележителност от национално значение, която придава уникалност на зоната. Според Бузев в природните дадености ив липсата на административни пречки се крие шансът на който и да е колектив да разгърне творческия си потенциал при проектирането на парка.

Бузев увери, че до края на годината ще е готов Подробният устройствен план на Аспарухов парк. В тазгодишния бюджет са предвидени 66 хил. лв. за изработване на заданието, след което предстои конкурс за проектант. Той увери, че при оценка на идеите думата на гражданството ще бъде зачетена наред с оценката на журито.

Бъдещето на Аспаруховия парк беше обсъждано днес по време на заседанието на архитектурната комисия към Общинския съвет. В една единствена точка съветниците приеха ПУП за ел. захранване на приемно предавателна станция на оператор в местността Патрабана /между м. Боровец Юг и м. Прибой/.

Гинка Христова

Източник: dnesplus.bg