Парите за здравеопазване през 2020 г. ще дадат спокойствие в

...
Парите за здравеопазване през 2020 г. ще дадат спокойствие в
Коментари Харесай

Д-р Станимир Хасарджиев: Когато някой се разболее, не го лекуват със светена вода и молитви, за да е евтино

Парите за опазване на здравето през 2020 година ще дадат успокоение в системата, само че не и за пациентите. Много от лечебните заведения няма потребност да съществуват под тяхната форма сега. Това съобщи ръководителят на Националната пациентска организация доктор Станимир Хасарджиев в предаването "Плюс-минус " по Нова телевизия.

Според ръководителя на Центъра за отбрана правата в опазването на здравето доктор Стойчо Кацаров няма особена разлика в бюджета. Той не планува и сериозна смяна в политиките в бранша.

Кацаров заяви, че преди дни Върховен административен съд е отменил наредбата за главния здравен пакет. В тази връзка не било ясно по какъв начин ще се финансира здравната система. Той подсети, че НЗОК заплаща единствено за дейностите по главния здравен пакет. Оттук и това, че новият Национален рамков контракт може да стъпи единствено върху главния пакет. Така, че в случай че министърът желае да остойности всички медицински действия, би трябвало да го направи през бюджета на Министерство на здравеопазването. От друга страна това нямало да е зле за лекарите, стана ясно от думите му.

„ В България медикаментите са с най-голямо доплащане “, акцентира Хасарджиев. Според него повода за това е, че бюджетът е невисок, а и сме длъжни да плащаме цени, равностойни на останалите страни в Европейски Съюз, макар, че приходите ни не са на тези равнища. „ Има способи тези разноски да се понижават, с разнообразни типове отстъпки. Когато някой се разболее, никой не го лекува със светена вода и молебствия, с цел да е на ниска цена, сподели шефът на Националната пациентска организация. Той добави, че лекуването е скъпо, тъй като в последните години е по-ефективно, и хората живеят по-дълго.

„ Няма да има някаква сериозна смяна с новия бюджет “, предвижда доктор Кацаров. Той означи, че е имало опит да вкара смяна в наредбата за здравната експертиза, само че пациентите не са били удовлетворени и Министерство на здравеопазването е трябвало да върна остарелия ред.

„ Първата стъпка за повече пари в системата е да се осветлят приходите на всички в нея. Лечебните заведения, дали частни или държавни, употребяват обществени средства. Затова са длъжни да демонстрират по какъв начин се харчат парите ни. Трябва да се ускори контрола и да се осветлят приходите на лекарите. У нас се крият заплати, а медицинските сестри са оставени в тежка обстановка “, посочи Хасарджиев.

„ Всеки от нас би трябвало да има персонална здравна сметка и да се заплаща от нея. Но в случай че това се направи, ще се види какъв брой нереално се разходват средствата “, разяснява Кацаров. Той изброи за какъв брой още индивида би трябвало да заплаща един осигуряващ се пациент – служители на реда, деца, пенсионери и така нататък

„ Не е допустимо във всеки град да има тесни експерти по всичко “, разяснява още доктор Станимир Хасарджиев. „ Не може едни пари да се разпределят единствено в един бранш. Нужно е да има център с тесни експерти “, сподели още той.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР