Парите за здравеопазване нарастват, защото те са определен дял от

...
Парите за здравеопазване нарастват, защото те са определен дял от
Коментари Харесай

Д-р Иван Колчаков: Българите харчат повече, за да са болни, отколкото за да са здрави

Парите за опазване на здравето нарастват, тъй като те са избран дял от БВП; и откакто стопанската система и инфлацията порастват, то размерът на парите годишно нарастват. Въпросът за това дали парите са доста или малко в никакъв случай не може да бъде решен обективно, в случай че не се вършат съпоставения със стандартите в света и в Европейски Съюз. В Европа междинният %, който се отделя от Брутният вътрешен продукт за здраве, е сред 8 и 9%, като в Германия е над 10%, в Швейцария е над 12%, в Съединени американски щати е над 17%, а в България този % се движи към и малко над 4%.

Това сподели в изявление за БГНЕС доктор Иван Колчаков, някогашен народен представител, сегашен доктор и член на управителния съвет на „ СофияМед “.

„ Наглед това са сухи цифри, само че това значи, че разпределението на бюджетите по отношение на Брутният вътрешен продукт демонстрира какво е най-важно за една нация – за развитите народи най-важното е човешкият живот и здраве “, сподели доктор Колчаков. Това значи, че за Съединени американски щати, да вземем за пример, здравето е от главно значение, и по тази причина толкоз доста мигранти от целия свят отиват точно там.

Вторият огромен дял, който дават държавните управления, е за военни – т.е., международна процедура е да се отпускат повече пари за здраве, в сравнение с за гибел. „ Това слага България освен в нежелано състояние, само че и спрямо останалите балкански страни – Албания, Македония, Молдова (които дават най-малко 6% от Брутният вътрешен продукт за здраве), значи, че българите заделят минимум пари като дял от Брутният вътрешен продукт за здраве. И отговорността за това е на политиците, тъй като те задават държавните политики; тъй че като чуя политик да каже, че хората у нас били небогати и по тази причина заделяли малко пари за здраве, това значи, че този политик е или незапознат, или е безсрамник “, посочи анестезиологът.

„ България е преди всичко в Европейски Съюз по най-пушещи възпитаници, а дружно с Гърция сме преди всичко по най-вече пушачи – у нас те са над 3 милиона души. Ние сме единствената нация в света, която дава непринудено единствено за цигари повече пари, в сравнение с са сумарно общите бюджети на НЗОК и на министерството на опазването на здравето. Годишно в България се харчат над 4.5 милиарда лв. за цигари. И когато даваме повече пари за цигари, в сравнение с за здраве, това ни прави най-бързо умиращата нация в света “, добави доктор Колчаков. И посочи, че тук е мястото на политиците, които да подсигуряват здравето като главен приоритет.

„ У нас всеки българин дава приблизително по към 350-400 евро за здраве, а по света човек харчи годишно по към 3000-5000 евро. Това значи, че в България – когато не можеш да си доплатиш консумативи или материали – към 1 млн. българи нямат достъп до съвременна диагностика и лекуване. Това значи, че по-малкото пари, отпускани за опазване на здравето, не доближават за това един милион българи да имат достъп до профилактика, диагностициране и лекуване. В естествените страни всички работещи внасят, а парите им се употребяват от тези, които в действителност имат потребност от лекуване. „ Ние сме нацията, която отделя за здравето и живота си доста малко пари, и отново дублирам – българите дават за алкохол и цигари два пъти повече, в сравнение с за това да са здрави “.

Лекарят уточни, че замисълът на здравната промяна от 1999 година е бил здравната вноска от 6% да се подвига последователно до 12% в интервал от няколко години. Всъщност от повече от 10 години тя е едвам 8% и няма изгледи да се качва повече, съобщи той. (Във вторник вечерта Народното събрание одобри бюджета на НЗОК за 2020 година, като здравната вноска резервира досегашният си размер от 8% – бел. ред.)

Когато се приказва за промяна на опазването на здравето, би трябвало да се създадат няколко неща: Да се изградят лечебни заведения, тъй като у нас материалната база е отчайваща – сърдим се, че в Александровска падат тавани, лекарите заобикалят дупки в пода, само че я идете в провинцията и вижте там каква е обстановката, поучава доктор Колчаков, и добавя, че трябват съвременни здания, съвременни апаратури, да се закупят съвременни консумативи и инструментариум, и да се обезпечи положително възнаграждение на лекарите.

„ Това е допустимо единствено в случай че се даде европейската съразмерност пари за здраве, и в случай че това стане, ние ще имаме два пъти повече пари за драве, съоръжение, материали, и прочие, и това значи, че два пъти по-добре ще е обстановката у нас. Имаме недостиг на лекари в един куп специалности, лекарите непрестанно застаряват. В България би трябвало да има над 60 хиляди медицински сестри, а сега са даже под 30 хиляди “, оповестява плашещата статистика доктор Колчаков.

„ Затова трябват смели решения и бързи крачки, в случай че желаеме системата да работи “, безапелационен е лекарят. Защото „ нещо приблизително сред тротинетка и триколка е нашата система на опазването на здравето сега – това сме си купили като нация, т.е. – толкоз пари сме отделили за здраве “.

На въпрос на БГНЕС за какво се желае нарастване на здравната вноска в случай, че работещите я внасят почтително и при здравен проблем отиват в частна болница, където още веднъж доплащат, до момента в който други здравнонеосигурени употребяват държавните и общински лечебни заведения без пари, доктор Колчаков отговори, че би трябвало да сме солидарни в обществото и да оказваме помощ на тези, които имат потребност. „ В България има огромно въздействие на инфекциозни заболявания, и в случай че ние не оказваме помощ на тези небогати хора да получат лекуване, то рано или късно болестта ще стигне и до нас “.

„ Ние имаме голям проблем с контрола – има всевъзможни хора – и лекари, и здравни чиновници, които не са почтени хора. Какво прави нашата система – с едни не доста добре платени служители в медицинския контрол и в РЗИ-та, и прочие, вървят да ревизират – даже и да почине някой, вършат следващ надзор. Не по този начин стоят нещата по света, обаче. В западните страни с изключение на надзор от НЗОК, за инспекция идва и частна компания, зад която стоят сред 10 и 100 юриста, която е подписала контракт с вас. И сега, в който ви заловен като доктор или здравен чиновник, че сте сбъркали някъде, стартира доста тежък правосъден развой, който работи извънредно дисциплиниращо “, споделя непознатия опит доктор Колчаков.

„ Важно е да кажем, че българските лекари имат голям капацитет и са на международно равнище, само че този капацитет не се осъществя “, приключи лекарят. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР