Парите за здраве в бюджета за 2022 г. са вече

...
Парите за здраве в бюджета за 2022 г. са вече
Коментари Харесай

Тонев: В рамките на мандата трябва да преминем от клинични пътеки към диагностично-свързани групи

Парите за здраве в бюджета за 2022 година са към този момент 5,8% от Брутният вътрешен продукт. В този % има огромни суми, свързани с преодоляването на Covid рецесията, само че задачата на обединението ще бъде в границите на тези проценти да се аргументират политики за възстановяване на качеството на опазването на здравето, по този начин че този % да бъде непокътнат отсега нататък и да няма подчинение от него. Тази позиция изрази в изявление за предаването „ Неделя 150 “ ръководителят на парламентарната комисия по опазване на здравето Антон Тонев от Политическа партия.

Активно се разисква моделът на диагностично обвързваните групи – дали да се вкара подготвен работещ модел от друга страна или да се направи компилация от няколко модела с оглед потребностите на българския пазар, посочи Антон Тонев.

Тонев заявява амбиция в рамките на мандата на обединението да се смени моделът на финансиране – от клинични пътеки към диагностично-свързани групи или някаква трансформация на модела на диагностично-свързаните групи.

Така по думите му пациентът ще бъде по-добре и навременно обгрижван, без закъснение в лекуването на съпътстващите заболявания – при една водеща и няколко съпътстващи диагнози ще се получава финансиране за лекуване на всички тези болести.

Антон Тонев означи смисъла на 2 „ контролни точки “ през актуалната година – актуализацията на бюджета юни-юли и преразпределението на финансовите потоци на Здравната каса през септември. С тези 2 контролни точки ще бъдем съответни на обстановката, уточни той.

Идеята, към която сме се обединил, е да има заслужено повишаване на огромна част от клиничните пътеки с избрани цели, да вземем за пример майчино и детско опазване на здравето, добави Антон Тонев.

Когато НЗОК дава огромен брой хоспитализации, само че те не бъдат усвоени, тези пари не постъпват в болничната система. При по-високи цени на пътеките, даже с по-малко хоспитализации нарастването съумява да стигне до болничната система, разясни той.

С въвеждането на новите правила за продажба на ток на тържищата в България и въвеждането на дълготрайни контракти за закупуване на електроенергия лечебните заведения ще могат по-добре да възнамеряват разноските си, с цел да няма разтърсвания, счита доктор Тонев.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР