Парите за по-високите от планираното в държавния бюджет партийни субсидии

...
Парите за по-високите от планираното в държавния бюджет партийни субсидии
Коментари Харесай

Повишеният кредитен рейтинг щял да подсигури вдигнатите партийни субсидии

Парите за по-високите от плануваното в държавния бюджет партийни дотации ще дойдат от по-ниските разноски за лихви поради покачвания кредитен рейтинг на България. Това изясни в изявление да Би Ти Ви финансовият министър Владислав Горанов.

Цялото изявление гледайте на видео тук.

Непланираните от държавното управление по-високи разноски породиха преди дни откакто депутатите ненадейно покачиха размера на партийната дотация осемкратно. Това стана откакто съдружният сътрудник на ГЕРБ - " Обединени патриоти ", отхвърли да гласоподава текстове от проектобюджета откакто ГЕРБ упорствали размерът на дотацията да остане 1 лева на подаден глас, напомни Горанов.

Партийната дотация беше понижена през лятото на 1 лева на глас по гледище на премиера Бойко Борисов откакто се разбра, че известно време партиите са получавали тихомълком по 13.52 лева на глас вместо по 11 лева, както тогавашният закон предвиждаше. Сумата от 1 лева на глас обаче остана в закона единствено шест месеца, с цел да бъде вдигната на 8 лева предходната седмица.

От думите на Горанов пред Би Ти Ви остана усещането, че въпросът с размера на партийните дотации за ГЕРБ не е получил дефинитивно решение. " Възложено ми е от премиера да установим какъв е естественият размер и какво би трябвало да бъде предназначението им, с цел да се заобикалят спекулации, че с налозите на жителите партиите се разпореждат не по най-хубавия метод ", сподели финансовият министър.

" Не бяха планувани парите, само че размерът на лихвите съгласно рейтинга ще разреши да поемем тези суми ", добави той, влизайки в дискусия с президента Румен Радев, който през вчерашния ден в изявление за същото предаване омаловажи покачването на кредитния рейтинг на страната, който в този момент просто се прибирал на равнищата от времето на Тройната коалиция.

" Не съм склонен, че би трябвало да се вглеждаме в пръстите на краката си, а да не разчитаме на външните оценки, а те са справедливи ", сподели Горанов.

Според финансовия министър президентът " е приел роля на водач на опозицията ", а това вреди на имиджа на страната пред задграничните вложители.

" Малкият политически опит на Радев не му дава покой и търси сравненията сред себе си и Първанов (бел. ред. Георги Първанов е някогашен водач на Българска социалистическа партия и президент сред 2002 и 2012 г.), който извърши със наличие президентската институция ", сподели Горанов и подсети по какъв начин Първанов " бабувашие на Тройната коалиция и на други процеси в енергетиката ".

" Радев желае да реализира това, което постигаше Първанов. За страдание времената са други, а политическият му опит е надалеч по-малък. От кабината на изтребителя до кабинета на президента има много огромно политическо разстояние ", е политическата оценка за президента, дадена от финансовия министър. Горанов допусна, че на Радев " като че ли му е тясна ролята ", отредена му по конституция.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР