Парите променят всичко, дори когато става въпрос за тютюнопушене. Това

...
Парите променят всичко, дори когато става въпрос за тютюнопушене. Това
Коментари Харесай

Парите са най-добрият стимул за отказ от цигарите!

Парите трансформират всичко, даже когато става въпрос за тютюнопушене. Това твърди екип от откриватели от университета в Пенсилвания в своето ново проучване, което съпоставя успеваемостта на разнообразни стратегии за стимулиране на чиновниците да се откажат от цигарите на работното място.

Екипът разкрил, че най-хубавият способ за отричане от цигарите е финансовият тласък или по-скоро опасността от лишаване на авансово получено парично заплащане.

Констатациите, оповестени в профилираното издание The New England Journal of Medicine, слагат под подозрение изказванията, че електронните цигари са най-надеждния и сигурен метод за отричане от цигарите и са доста по-добри от обичайните средства за помощ при отвод от тютюнопушене.

"Дали електронните цигари оказват помощ на хората да спрат да пушат? Отговорът на този въпрос явно е "не ". Не можем да открием никакви доказателства, че този способ е по-добър от предлаганите безвъзмездни стандартни средства за помощ ", споделя водещият създател на проучването доктор Скот Халпърн от медицинския факултет на Университета на Пенсилвания (Пен).

В проучването са взели участие към шест хиляди пушачи от 54 разнообразни компании, подложени на оздравителна стратегия. Доброволците били разпределени в няколко групи съгласно методите, които трябвало да им оказват помощ да се откажат от нездравословния табиет.

На първата група, екипът, управителен от Скот Халпърн, давал мотивиращи материали за изгодата от здравословния метод на живот; на втората — никотинови лепенки и други фармацевтични продукти; а на третата — електронни цигари.

На последните две групи, които също употребявали никотинови лепенки и други материали, давали в допълнение 600 $, които участниците щели да изгубят, в случай че не се въздържат от пушене в продължение на шест месеца.

Резултатите посочили, че единствено 0,1% от участниците в групите, в които била препоръчана обичайната помощ, отказали цигарите. За останалите групи индикаторите варирали сред 0,5 и 3%.

Най-добри резултати посочили участниците от последните две групи, които получили парични тласъци. При това разноските били по-малко от тези, които харчат огромните компании, с цел да откажат сътрудниците си от тютюнопушенето.

Въпреки това някои експерти подлагат на критика проучването, като декларират, че не се знае какъв брой индивида от всяка група в действителност са се възползвали от пособията за отричане на пушенето.
Снимки: shutterstock
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР