Парите от Европа, които са за инфраструктурни проекти, отиват за

...
Парите от Европа, които са за инфраструктурни проекти, отиват за
Коментари Харесай

Влизаме ли е дългова спирала? Дупка от 3 млрд. лева зее в хазната

Парите от Европа, които са за инфраструктурни планове, отиват за обществени заплащания, разяснява Симеон Дянков

Ще се наложи България да вземе нов дълг. Лихвите обаче в Европа порастват и ще се стигне до такава степен единствено за лихвата да плащаме към 2 милиарда лв.. Тази мрачна прогноза направи някогашният финансов министър Симеон Дянков в изявление за Българска национална телевизия, направено посредством Вайбър. В момента той е в Калифорния.
 
„ Нов дълг ще се наложи да вземем. Колкото по-рано го създадем, по-добре. Вчера Централната европейска банка внезапно подвигна главния лихвен %, което значи, че от понеделник, в случай че излезем отново на външния пазар, дългът ще е с 1% по-висок, в сравнение с през тази седмица. Всяко забавяне води до все по-скъп заем “, съобщи някогашният ковчежник, прочул се с така наречен бюджет „ постна пица “.

„ В момента, в който стартираме да вземаме нови задължения, ще стане единствено лихвата към 2 милиарда лв.. Затова доста мъчно през идната година може да приказва за повишаване на приходите. Трябва да се подкрепят най-слабите обществени групи, а не да раздаваме на всички. Няма задоволително пари, а и Европа влиза в икономическа рецесия. Германия към този момент е в криза “, изясни той.

„ На вътрешният пазар към този момент се желаят високи лихви – към 6%. Това е три пъти повече, в сравнение с през юни “, посочи специалистът. 

„ Решението на служебният кабинет да не внася нов бюджет, а да удължи сегашния и за следващата година е доста рационален ход, тъй като каквато и макрорамка да беше влезнала в Народното събрание, щеше да има съществено наддаване от другите политически сили, за може да се нареждат към последващи избори. Това, че не внасят нов, а не престават бюджета и за идната година, забавя това наддаване за пролетта на идната година “, разяснява някогашният министър. 

„ През идната година отново се задава недостиг от 4-4,5%. Той щеше да нарасне до 7-8%, в случай че бяха предложили нов бюджет, защото партиите желаят спомагателни разноски. Така бихме влезнали в още по-голяма дългова серпантина. По този метод най-малко тя се забавя “, добави той.

„ Реално от януари ще се харчи по 1/12 от настоящия бюджет. Той обаче е на недостиг, което значи, че няма пари за идната година и за обществени разноски, и за инфраструктурни планове. За идната година би трябвало да се откри някакъв баланс сред тези две пера на бюджета, тъй като в противоположен случай няма да тръгнат (б.а. ремонтите по) автомагистралите и по-големите планове. Затова до април може да изкараме с подобен краткотраен бюджет “, съобщи Дянков. 

„ По проекта за възобновяване и резистентност парите, които би трябвало да дойдат от Европа, са за инфраструктурни обекти. В момента, в който е първото разплащане, то ще покрие недостига от обществените. Очаква се да е през декември “, добави той.

„ Бюджетът за тази година има недостиг за към 3 милиарда лв., които липсват. За да се покрие тази дупка, съвсем всичките 2,6 милиарда лв., които би трябвало да дойдат от Брюксел в средата на декември, ще отиде за покриване на обществените разплащания, а не за инфраструктурни планове, както би трябвало да бъде. Затова влизаме в 2023 година с този недостиг. Отнякъде тези пари би трябвало да дойдат за инфраструктурата “, акцентира някогашният ковчежник. 

„ Ще имаме постоянно държавно управление. То ще се сформира с първия или с втория мандат. Нужно е да е задоволително необятно, с цел да може на плещите си да изкара цялата отговорност и да изясни, че действително имаме единствено толкоз пари, колкото може да си позволим без вземането на големи задължения, както няколко партии към този момент желаеха за идващите години “, добави той.

„ В момента не изпълняваме два от трите критерия за участие в еврозоната – нито инфлацията ни е под междинната за Европа, а даже е доста над нея, нито пък покриваме 3% недостиг. Невъзможна е да влезем при започване на 2024 година Дори и за 2025 година не сме подготвени “, сподели още бащата на „ постната птица “.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР