Парите, които внасяме в пенсионни фондове за задължително допълнително осигуряване,

...
Парите, които внасяме в пенсионни фондове за задължително допълнително осигуряване,
Коментари Харесай

Има ли пари за втора пенсия - официално да, но дали за всеки?

" Парите, които внасяме в пенсионни фондове за наложително в допълнение обезпечаване, изчезват, вместо да се усилват. Недоумявам какво става!? Доходност няма никаква - в противен случай, единствено за една година насъбраните пари по партидата на мъжа ми са намалели с близо 400 лв., вместо да се усилят с 270 лева ". Това споделя пред Actualno.com Валентина Ценова от Варна.
" Сметнете какъв брой пари изчезват от двата милиона българи, които се обезпечават в допълнение. Вижте салдото в края на миналата година, макар че цяла година е внасял, и ще видите, че всичко е изчезнало ", недоволства тя по отношение на ситуацията с парите за втора пенсия на мъжа ѝ.
Ценова изпрати до Actualno.com фотоси на писмата, с които разнообразни фондове уведомяват клиентите си за " натрупванията " по техните партиди. От тях ясно се вижда, че сумите от края на 2017-та са по-големи от тези в края на 2018-та, макар че са внасяни средства.

" Снимките са от разнообразни фондове, не са от еднакъв. Така че няма по какъв начин да са объркали нещо съответно в едно писмо. Да не би фондовете до се изкарват на загуба!? Какво вършим, в случай че през 2019-та кажат, че банкрутират!? През 2020-та би трябвало да стартират да изплащат пенсии, а те сега ни ощетяват. Досега имаха рентабилност. Както виждате, това са сумите без удръжки. Тяхната прехрана си върви по редовете там, в случай че гледате. Това е много притеснително, тъй като наближава към този момент да заплащат. На мен от дълго време ми се коства, че това е една пирамида, само че въпреки всичко си крещя: " Има закони и те би трябвало да са за народа сякаш ". За първи път ми се случва да видя такива фрапиращи несъответствия ", разяснява Ценова.
Според нея излиза, че този, който е внасял, всеки месец е хвърлял в коша едни 50 лв., което е ненормално и неуместно.
" Аз съм незряща и от 2012-та не импортирам осигуровки, тъй като съм неработоспособен, само че виждам, че моите пари се топят с едни 100 лв. на година. Докато пристигна време да взема пенсия, няма да има нищо в партидата. Дефакто ние внасяме едни суми, които изчезват ", гневи се тя.

Когато за пръв път в края на април забелязала несъответствията, госпожа Ценова пуснала фотоси с партидите във Фейсбук в очакване някой да вземе съществено отношение. Нищо сходно обаче не се случило. Един-двама дали отговор, че това е нещо обикновено за България, различен писал просто " Булгаристан " - и толкоз!
" Аз не мога да допускам, че народът не се интересува какво става с тези пари. Имам възприятието, че им омръзна да се занимават. Хората към този момент май привикнаха да не разчитат на тези пари и им е все тая. Дъщеря ми получи писмо от нейния фонд и изобщо не го погледна. Ако всички си хвърлят писмата в коша и не ги поглеждат, е ясно за какво няма реакция. Досега беше едно хвалене, една рентабилност. Аз като прехвърлях моите вноски, ми се хвалеха каква висока рентабилност имат - 3%. И най-после няма да се учудя, в случай че всички се изкарат банкрутирали ", ядосва се Ценова, която по обучение е строителен механик.
По думите ѝ, в тези фондове се генерират милиони от народа и те би трябвало да ги ръководят рационално. " Ако някой не умее да пази парите на народа и ги пропилява с лека ръка, би трябвало в точния момент да се вземат ограничения. Казват, че шефът на едикой си фонд получава 200 000 лв. заплата, че направила кабинетите разкош. И в случай че някой пилее националните пари по този начин и най-после се изкара банкрутирал, няма да се учудя. Мошеници доста в тази страна, само че би трябвало някой да се заинтересова, някои начини да се прекратят ", заключи Валентина Ценова.
Информация от КФН
Според признат в Народното събрание доклад на Комисията за финансов контрол (КФН) преди месец, една трета от партидите не получават постоянни приходи. " Идентифицирали сме към 1,1 млн. такива партиди - с някаква сезонна претовареност или доста дребни сумички, внасяни на разнообразни шпации от време ", сподели при приемането на отчета заместник-председателят на комисията Диана Йорданова.
Към 31 март, по публична информация, междинният размер на насъбраните средства за втора пенсия най-сетне надвиши 3000 лева Към 31 март 2019 година в партидите на родените след 1959 година има приблизително 3147.48 лева
Официални данни за пазара
Actualno.com ревизира годишните финансови доклади на три от деветте лицензирани пенсионно-осигурителни сдружения, които сборно ръководят над 50% от тези активи в България.
Две от тях – ПОК " Доверие " и ПОД " Алианц България ", по индикатор ръководени активи държат през 2018 година общо към 48.12% от пазара, а по индикатор брой обезпечени лица - 47.87%. ПОК " Доверие " АД приключва миналата година с осъществена облага преди данъчно облагане и след запаси в размер на 16 515 000 лева Реализираният за 2018 година размер на облагата е понижен по отношение на този за 2017 година, отчитайки увеличените такси за контрол. Възнагражденията, получени общо през годината от членовете на препоръките на сдружението, са в размер на 1 487 000 лв., което прави годишна заплата от съвсем 200 000 лв. приблизително на човек.
За ПОД " Алианц България " финансовият резултат от 2018 година след данъчно облагане и приспадане на вноските към пенсионния запас е облага на стойност 14 797 000 лева . Възнагражденията на основния управителен личен състав на ПОД " Алианц България " през 2018 година са в размер на 1 270 000  лв., което прави близо 105 000 лв. годишна заплата на всеки .
Пенсионноосигурителна компания " Съгласие " АД е приключила миналата отчетна година с облага след приспадане на разноските за налози в размер на 4 365 000 лева , като за 2017-та облагата ѝ е била съвсем 5,3 млн. лева . Възнагражденията на основния управнически личен състав там са на обща стойност 300 000 лева, което значи по 50 000 лв. годишна заплата на всеки.
Actualno.com се ангажира да даде думата на който и да е от управлението на настоящите пенсионни фондове, с цел да изясни за какво парите по партидите на хората понижават, вместо да се натрупват.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР