„Парите, които идват от емигранти, са частни пари. Синът ми

...
„Парите, които идват от емигранти, са частни пари. Синът ми
Коментари Харесай

Каролев посочи какво ще спечелят обикновените хора от Бюджет 2020 ВИДЕО

„ Парите, които идват от емигранти, са частни пари. Синът ми работи в Лондон, там има доста ниски благоприятни условия за вложения. Лихвеният % е близо до 0, до момента в който тук е малко по-голям в депозитите. Синът ми трета година прави вложения у нас и не е изключение от правилото.

Тези, които берат портокали и маслини в Гърция, харчат парите си в България. Голяма част от парите им отиват за поправки, почивки или за спестявания. Това е много положително. Тези пари не влизат в изчисленията на бюджета”. Това съобщи в ефира на „ Здравей, България” икономистът Владимир Каролев във връзка данните, че българските емигранти са изпратили рекордна сума у нас – малко над 1 100 000 000 евро.

„ Криза в Европа няма, нито криза. Има понижаване на икономическата интензивност в някои страни. Не инцидентно в България се възнамерява стопански растеж над 2,5%, а за следващата година е над 3,3%. Източноевропейците, които работят в Европейския съюз, са съвсем последните, които са уволнявани, тъй като те са по-мотивирани.

Научно потвърдено е, че когато човек е с по-ниски спестявани приходи, той е по-мотивиран. На мои познати, които работят в туризма в Гърция, работодателите им дават бонус и предплащане за идващия сезон, с цел да си подсигуряват работна ръка.

Там не можем да търсим опасности в бюджета”, сподели той.

„ Според мен не е нещо, което да не се е случвало в света. Ирландия единствено преди 30 години е била втората най-бедна страна в Европейски Съюз и главните й доходи са били от ирландци, които работят в чужбина. За 30 години това се промени. Винаги съм казвал, че хората, които работят в чужбина, работят по-усилено,отколкото в България.

Освен това изкарват по-високи приходи. Значима част от тях се връщат, откакто поработят несъмнено време на открито, с нова работна нравственос, с нови умения. Това съгласно мен е позитивно за страната. Негативното е, че тези хора са откъснати от страната, от родината си”, счита Каролев.

„ Картината ще се промени за тези,които разчитат на тези пари. За държавния бюджет това не оказва въздействие. Тази сума е приблизителна, тъй като всеки може да внесе до 10 000 евро, без да ги заявява на границата. Според мен са много повече. Това може да бъде оценено, в случай че се направи едно проучване”, изясни икономистът.

„ Когато се усилват заплатите в държавния бранш, в частния бранш има напън и те да ги усилят, само че това постоянно се случва. Ако погледнете цифрите от 2000 до 2018 година единствено в две години в държавния бранш има по-високо нарастване на заплатите, в сравнение с в частния бранш.

Всяка година в частния бранш заплатите порастват с по-висок %. Наскоро излязоха данните за първите 9 месеца на тази година. Има близо 11% растеж на заплатите през първите 9 месеца на тази година, спрямо тези месеци на предишната”, разкри Каролев.

„ Много добре министърът сподели какъв е бюджетът – реален, уравновесен и рационален. За мен най-важната дума е уравновесен. Важно е да харчим толкоз, колкото изкарваме, както като хора, по този начин и като страна.

Давам образец с физическо лице – не може цялостен живот да живее на заем, тъй като децата му ще заплащат. Догодина е първият бюджет на България, който е плануван с нулев недостиг. Второто позитивно нещо е, че бюджетът за следващата година е първият, в който няма нарастване на налозите. ГЕРБ се хвалят, че не са качвали налог общ приход и кооперативен налог.

Това е правилно, само че те години наред качват нещо, което хората по-трудно виждат, в случай че не са грамотни икономисти. Когато качваш обществената осигуровка, това е налог върху труда. Когато качваш оптимално осигурителния приход, това също е данък”, съобщи още той.

Според Каролев друго позитивно в бюджета за следващата година е, че има фокус върху опазването на здравето и върху образованието. Според него отрицателното в това е нарастването „ на калпак”.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР