Парижката полиция използва сълзотворен газ, за ​​да възстанови реда на

...
Парижката полиция използва сълзотворен газ, за ​​да възстанови реда на
Коментари Харесай

Полицията в Париж използва сълзотворен газ срещу бунтуващи се кюрди

Парижката полиция употребява сълзотворен газ, за ​​да възвърне реда на кюрдския протест, проведен в събота в памет на тримата убити предния ден сънародници, оповестява BFM.

Редът беше нарушен, когато водачът на една от колите се опита да мине по маршрута на демонстрацията край новата постройка на Трудовата борса, близо до Площада на Републиката. Той подал сигнал на участниците, само че група нападателни младежи незабавно нападнали този автомобил и паркирани наоколо коли.

След това стачкуващите започнаха да хвърлят камъни по полицията, празни бутилки и да взривяват бомбички. В отговор чиновниците на реда използваха няколко пъти сълзотворен газ.

В момента главната колона под алените кюрдски флагове се движи към площад Бастилията. Собствениците на магазини и кафенета, ситуирани по маршрута на демонстрацията, затварят заведенията си.

До началото на демонстрацията, проведена от Демократичния съвет на кюрдите на Франция, се събраха към 2 хиляди души. Достъпът до площад " Република " е блокиран от полицията.

В петък някогашен чиновник на френските железници, член на клуба по пукотевица, откри безразборна пукотевица покрай кюрдския културен център. Трима са убити и още толкоз са ранени. Нападателят е арестуван на мястото на престъплението и е със междинна телесна щета. По предварителни данни той е бил обезвреден преди идването на полицията от чиновници на бръснарницата, където се опитал да се укрие.

Преди това нападателят неведнъж е имал проблеми с правораздаването. През 2016 година той намушка с нож обирджия, нападнал жилището му. През 2021 година той беше арестуван за нахлуване със сабя на мигранти в палатков лагер в един от кварталите на Париж. Той прекара една година в следствения арест и на 12 декември тази година беше освободен в очакване на делото. В същото време той е взет под полицейски надзор с едновременна възбрана за носене на оръжие.

В петък вечерта покрай мястото на случая се организира импровизиран протест на кюрдската общественост, който прерасна в конфликти с полицията. По последни данни при конфликтите са ранени към дузина чиновници на реда.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР