Париж. Започва подготовката за организиране на българска изложба в Центъра

...
Париж. Започва подготовката за организиране на българска изложба в Центъра
Коментари Харесай

Започва подготовката за организиране на българска изложба в Центъра за модерно изкуство „Жорж Помпиду“ в Париж

Париж. Започва подготовката за образуване на българска галерия в Центъра за съвременно изкуство „ Жорж Помпиду “ в Париж, а съдействието с Музея „ Лувър “ ще продължи с представянето на изкуството по българските земи от интервала XVI-XVIII в. Това стана ясно по време на срещи на министъра на културата Боил Банов в Париж в края на предходната седмица, оповестиха от пресцентъра на Министерство на културата . Той беседва с Жан-Люк Мартинез и Бернар Блистен, шефове на двете водещи културни институции във Франция – Музеят „ Лувър “ и Центърът за съвременно и модерно изкуство „ Жорж Помпиду “.
Бернар Блистен предложи взаимно с произведения на видни създатели от България в същото време да се показа и историческият аспект на монументалното творчество у нас, като показа, че е бил мощно впечатлен от това, което е видял в НДК и в Националната изложба по време на визитата си в България. Той заяви още, че възнамеряват да създадат и огромна ретроспективна галерия на Кристо.
От своя страна министър Банов уточни, че чака усилване на разговора сред Националната изложба и център „ Помпиду “, като посочи, че чака освен срещи сред дейци на изкуствата и културата, само че и образования на експерти. „ Смисълът не е просто да съберем забавни работи, които да предоставим на Помпиду, смисълът е в последна сметка да установим трайни, дълготрайни контакти, да разменяме хрумвания, да разменяме визии за света, за изкуството, да работим и да се обогатяваме взаимно “, съобщи Боил Банов.
Центърът за съвременно и модерно изкуство „ Жорж Помпиду “ е основан през 1977 година и България за първи път ще се показа със своя огромна галерия.
На срещата с шефа на Лувъра Жан-Люк Мартинез беше разискван третият стадий от съдействието сред Музея „ Лувър “ и българската страна – вероятността за образуване на галерия, която да показа културни полезности от България от интервала XVI-XVIII в. Разговорът се организира в топла другарска атмосфера, в персоналния кабинет на Жан-Люк Мартинез.
„ Гордост е да сме още веднъж тук, да вършим взаимно още доста проекти/изложби, знакови като събития от културния календар на двете страни ”, сподели министър Боил Банов и акцентира, че в Париж постоянно сме се радвали на дружелюбен банкет.
„ Не съм огромен експерт по средновековна история на Източна Европа, само че съм извънредно удовлетворен, че Вашето Преславско богатство е при нас и се радва на огромно внимание от страна на нашите публики ”, показа шефът на Лувъра.
Жан-Люк Мартинез изрази подготвеност да поддържа развиването на археологията на остров „ Св. Кирик и Юлита “, както и плана за разкриване на голям музеен комплекс на археологията и подводната археология.
Разговорите за третата подред галерия в Лувъра ще продължат през декември, по време на откриването на изложбата “Аполония Понтийска - по стъпките на археолозите, сбирки от Лувъра и музеите в България ” в София.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР