Париж вече е най-скъпият град за живеене в света, пише

...
Париж вече е най-скъпият град за живеене в света, пише
Коментари Харесай

​Париж вече е най-скъпият град в света

Париж към този момент е най-скъпият град за живеене в света, написа Бизнес Инсайдър. Годишно проучване съпоставя на цените на 160 съществени артикули в 133 от най-големите и богати градове по света. На първото място, с равни индикатори, са Париж, Хонконг и града, който беше на първата позиция 5 следващи пъти - Сингапур. Съвсем малко по-назад в листата със скъпи градове са Цюрих, Женева и Осака.

 © фотоси: АРХИВ
Мегаполисите на разрастващите се пазари, като Москва и Истанбул слизат доста надолу в класацията, основно поради инфлация и обезценяване на националните валути. За пръв път от 30 години на първото място са 3 града с равни индикатори.



Според специалистите от Economist Intelligence Unit (EIU), които вършат проучването, това значи, че мегаполисите по света стават все по-еднакви. " Изравняването е показателно за глобализация и сходните усети и привички на извършване на покупки ", споделя Роксана Славчева. " Дори тук-там, където питателните артикули са по-евтини, цента на живота се качва от битовите сметки и превоза ", добавя докладчикът.



Повишаващите се цени постоянно се дефинират от дейния пазар на труда, който притегля квалифицирани служащи с високи заплати, споделя аналитикът Антъни Брийч от английската изследователска група Centre for Cities, която не е взела участие в правенето на отчета.

" Градските управляващи би трябвало да възнамеряват напред в бъдещето, с цел да могат да обезпечат нужния жилищен фонд и да запазят цените налични ", споделя Брийч. Както всякога, изследването на EIU демонстрира огромни разлики в цените на една и съща услуга или стока в другите градове.



Дамско подкастряне коства 15 щатски $ в индийския град Бангалор и 210 $ в Ню Йорк. Бутилка бира е 50 цента в Лагос и над 3 $ в Цюрих. Икономическата рецесия трансформира Каракас в един от градовете с най-ниски цени в света. В последната десетка на подреждането са още Дамаск, Карачи, Буенос Айрес и Ню Делхи.

Ниските цени, обаче, не значат висока покупателна дарба на популацията, защото цените се нагаждат към инфлацията по-бързо от приходите на хората. " Цените в Истанбул, да вземем за пример, спаднаха ", споделя Гюнеш Канзис от изследователския институт World Resources Institute. " Но разноските на семействата се усилиха и ниските цени не донесоха удобен резултат върху живота на хората ".
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР