Париж. Стотици незаконни мигранти нахлуха в Пантеона в центъра на

Париж. Стотици незаконни мигранти нахлуха в Пантеона в центъра на ...

AFP: Стотици имигранти окупираха за кратко Пантеона в Париж.

Париж. Стотици незаконни мигранти нахлуха в Пантеона в центъра на Париж в петък, окупирайки за кратко известния мемориален комплекс, за да поискат преговори с премиера за узаконяване на техния статут, предава AFP.
Около 700 мигранти и техните привърженици се присъединиха към демонстрацията, като някои от тях влязоха в историческия комплекс около обяд . Кадри, публикувани в социалната мрежа „Туитър“ от главния купол на сградата, показваха стотици хора, които размахваха листове хартия във въздуха и скандираха: "Черни жилетки, черни жилетки!" и "Какво искаме? Документи!"
Така наречените "черни жилетки" е базирана в Париж асоциация на мигрантите, която е взела името си от антиправителствено протестно движение на "жълтите жилетки".
Докато влизаха вътре, туристите бяха евакуирани от Пантеона, където са погребани някои от най-големите личности на Франция, включително писателите Волтер, Виктор Юго и Емил Зола.
Навън стотици други се бяха събрали под зорките очи на тежко полицейско присъствие.
В изявление протестиращите „черни жилетки“ заявиха, че искат "документи и жилища за всички", описвайки се като "нелегалните, безгласните и безправните от Френската република".

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net