Париж. Стотици французи се събраха да отдадат последна почит бившия

...
Париж. Стотици французи се събраха да отдадат последна почит бившия
Коментари Харесай

ТАСС: Стотици французи се събраха да отдадат последна почит на Жак Ширак

Париж. Стотици французи се събраха да отдадат последна респект някогашния френски президент Жак Ширак (1932-2019 г.) пред Дома на инвалидите в неделя, заяви кореспондентът на ТАСС от мястото на събитието.
Поклонението пред някогашния държавен глава стартира от 13 часа локално време (14 часа българско време). Очаква се роднините на Ширак да дойдат на траурната гала.
Според анкета на Ifop, оповестена в неделното списание Le Journal du Dimanche, 30% от участниците в нея го дефинират като най-хубавия президент на Петата република. Същият брой интервюирани избраха първия френски водач, който управлява страната след Втората международна война, Шарл де Гол, към чиито хрумвания беше надълбоко съпричастен самият Ширак. В починалия президент Жак Ширак французите най-много оцениха точно неговия „ позитивен облик на човек, който се радва на живота “, и „ близостта му с хората “. Сред главните му достижения са отводът да взе участие в американската акция за навлизане в Ирак, премахването на наборната военна работа, съкращаването на президентския мандат на пет години, формалното признание на присъединяване на Франция в депортирането на евреи през Втората международна война, както и речта в Йоханесбург през 2002 година, където той прикани международните водачи да вземат участие в битката с изменението на климата.
Междувременно от Елисейския замък, където в четвъртък бе открита траурна книга във връзка със гибелта на Ширак, беше обявено, че над 5 хиляди души са оставили топли думи за някогашния президент.
Жак Ширак умря вкъщи, заобиколен от родственици в четвъртък сутринта. Той напуща политиката след два мандата като президент на страната - от 1995 до 2007 година. През 2005 година политикът е диагностициран с болест на сърдечно-съдовата система. През 2016 година здравето му се утежни внезапно след гибелта на най-голямата му щерка. През последните три години Ширак не взе участие в публични церемонии, и рядко приема гости.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР