Париж. Скулпторът Кристо (Христо Явашев) ще е опакова Триумфалната арка

...
Париж. Скулпторът Кристо (Христо Явашев) ще е опакова Триумфалната арка
Коментари Харесай

AFP: Скулпторът Кристо ще покрие Триумфалната арка в Париж с 25 000 метра сребристосин материал за рециклиране

Париж. Скулпторът Кристо (Христо Явашев) ще е опакова Триумфалната арка в Париж през идната година, оповестиха френските управляващи, предава AFP .
Роденият в България ваятел, фамозен с пакетирането на Райхстага в Берлин дружно с починалата си брачна половинка Жана-Клод, ще покрие солидния монумент с 25 000 метра сребристосин материал за преработване.
След това тя ще бъде обвързвана с червен връв в продължение на две седмици идващия април, заяви галерията за съвременно изкуство „ Помпиду Център “.
" Опаковката " ще съвпадне с огромна галерия в парижката изложба на творчеството на Кристо с Жана-Клод, която ще бъде фокусирана върху това по какъв начин те увиха най-стария мост във френската столица през 1985 година.
„ Тридесет и пет години откакто Жана-Клод и аз опаковахме Понт Ньоф, нямам самообладание да работя още веднъж в Париж на Триумфалната арка ", сподели 83-годишният Кристо.
В плана няма да бъдат вложени обществени средства, разясни френската национална работа за паметниците (CNM).
Вместо това пакетирането на " Триумфалната арка " ще бъде финансирано от продажбата на подготвителните рисунки, изследвания и модели на Кристо и истински литографии на други тематики “, прибавиха от там.
Кристо и Жана-Клод, умряла през 2009 година, в началото измислиха концепцията за пакетирането на Триумфалната арка през 1962 година.
" Близо 60 години по-късно планът най-сетне се трансформира в действителност ", се споделя в изказването на CNM.
Длъжностни лица упорстват, че пакетирането на паметника, който се намира на най-известната улица на френската столица, Шанз-Елизе, няма да засегне гроба на незнайния войник под нея.
Възпоменателният пламък на гроба ще гори и доброволците ще продължат да стоят на стража до него.
Кристо се среща с Жана-Клод в Париж през 1958 година, когато рисува портрет на майка си.
Двойката, която е родена на един и същи ден през 1935 година, стана известна в международен мащаб, когато сложи хиляди великански чадъри на скатове в Япония и Калифорния през 1991 година.
По-късно те сложиха 7500 винилови порти по замръзналите пътеки на Ню Йорк през 2005 година.
Триумфалната арка ще бъде опакована от 6 до 19 април.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР