Френската забрана на халати от абая в училищата предизвиква аплодисменти, критики

...
ПАРИЖ (Ройтерс) - Френските консерватори приветстваха в понеделник решението на
Коментари Харесай

ПАРИЖ (Ройтерс) - Френските консерватори приветстваха в понеделник решението на правителството да забрани на децата да носят абая, широките халати с цяла дължина, носени от някои мюсюлманки в държавните училища, но този ход също предизвика критики и някои подигравки.

Франция, която наложи строга забрана за религиозни символи в държавните училища, откакто законите от 19-ти век премахнаха всяко традиционно католическо влияние от общественото образование се бори да актуализира насоките, за да се справи с нарастващото мюсюлманско малцинство.

Строката марка на секуларизма, известна като „лаицит“, е чувствителна тема и често бързо предизвиква напрежение.

„Нашите училища непрекъснато се подлагат на тестове и през последните месеци нарушенията на лаицита се увеличиха значително, по-специално с (ученици), носещи религиозно облекло като абая и камиз“, каза министърът на образованието Габриел Атал на пресконференция за да обясни забраната от неделя.

Ръководителят на консервативната партия Les Republicains, Ерик Сиоти, бързо приветства този ход, подчертавайки, че неговата група многократно го е искала.

Но Клементин Отен, депутат от твърдолявата Франция Insoumise, разкритикува това, което тя нарече „полиция за дрехи“ и ход, „характерен за маниакално отхвърляне на мюсюлманите“.

Съюзът на училищните директори SNPDEN-UNSA приветства този ход, като каза, че това, от което се нуждае преди всичко, е яснота, каза нейният национален секретар Дидие Жорж пред Ройтерс.

„Това, което искахме от министрите, беше: да или не?“ Жорж каза за абая. „Доволни сме, защото беше взето решение. Щяхме да бъдем също толкова щастливи, ако решението беше да разрешим абая.

„Бяхме притеснени от силното увеличение на (броя на учениците) носейки абая. И ние вярваме, че не беше наша роля да арбитрираме, а ролята на държавата“, каза той, говорейки за опасенията за сигурността на директорите.

През 2020 г. учителят по история Самуел Пати беше убит от ислямистки радикал в атака, която удари сърцето на светските ценности на страната и ролята на учителите.

Софи Венетитай от синдиката SNES-FSU каза, че е от ключово значение да се съсредоточи върху диалога с учениците и семействата, за да се гарантира забраната не означава, че децата ще бъдат отнемани от държавните училища, за да ходят на религиозни училища.

"И това, което е сигурно е, че абаята не е основният проблем за училищата", каза тя пред Ройтерс, подчертавайки, че липсата на учители е много по-голям проблем.

През 2004 г. Франция забрани носенето на забрадки в училищата и прокара забрана за носенето на воали на публични места през 2010 г., разгневявайки част от петмилионната си мюсюлманска общност .

Преди по-малко от година предшественикът на Атал, Пап Ндиайе, реши да не отива по-далеч и конкретно да забрани абаята, като каза на Сената, че „абаята не е лесна за дефиниране, правно... ще отнеме пред административния съд, където щяхме да загубим".

Абдалах Зекри, заместник-председател на Френския съвет на мюсюлманската вяра (CFCM), направи подобно мнение, като каза, че решението на Атал е погрешно.

„Абаята не е религиозно облекло, това е вид мода“, каза той пред BFM TV.

(Репортаж от Жулиет Джабхиро, Тасило Хумел, Бертран Буси, Ингрид Меландер; Написано от Ингрид Меландер; Редактиране от Nick Macfie)

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР