Париж. Президентът Еманюел Макрон обеща на френския народ, че пострадалата

...
Париж. Президентът Еманюел Макрон обеща на френския народ, че пострадалата
Коментари Харесай

ТАСС: Президентът на Франция обеща да възстанови катедралата Нотр Дам

Париж. Президентът Еманюел Макрон даде обещание на френския народ, че потърпевшата от пожара катедрала Нотр Дам ще бъде възобновена. Това, както оповестява сътрудник на ТАСС , е декларирал френският държавен глава пред публицистите на площада пред Парижката „ Света Богородица “.
„ Тържествено ви давам обещание, че ще възстановим катедралата. Всички дружно. От уртешния ден (16 април) стартира набирането на средства както във Франция, по този начин и отвън нейните граници “, съобщи Макрон. „ Тази катедрала е част от френската история. Ние се гордеем с нея, съумели сме да я издигнем преди повече от 800 години и я подобрявахме и надстроявахме век след век “, подсети той.
„ Давам тържествено заричане, че този план ще бъде сбъднат през идните години. Ще съберем за това най-хубавите гении, те ще са доста и ще имат позитивен принос във възобновяване “, продължи Макрон. „ Ще възстановим катедралата Парижката „ Света Богородица “ – всички французи го чакат от нас, нашата история и нашата орис го изискват от нас “, акцентира той в умозаключение.
Държавният глава съобщи, че с помощта на парижките пожарникари, мобилизирани за гасенето на огъня в катедралата, е избегнат най-лошия сюжет. „ Успяхме да избегнем най-лошото, само че борбата още не е извоювана “, съобщи френският водач пред публицистите, намиращи се на мястото на случая.Той добави, че „ околните часове ще бъдат сложни “. „ Благодарение на отдадеността на пожарникарите фасадата и двете основни камбанарии на катедралата не бяха разрушени “, заяви Макрон.
Той назова пожара в катедралата „ същинска покруса “. „ Искам да благодаря на чиновниците на пожарната работа, които не престават битката с огъня. Те демонстрираха огромен професионализъм “, сподели още президентът.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР