Париж/Пекин. Френският президент Еманюел Макрон започна своята тридневна визита в

...
Париж/Пекин. Френският президент Еманюел Макрон започна своята тридневна визита в
Коментари Харесай

Washington Post: Еманюел Макрон е на посещение в Китай с цел преговори за по-честна търговия и бъдещето

Париж/Пекин. Френският президент Еманюел Макрон стартира своята тридневна аудиенция в Китай в понеделник със самоуверено известие – „ Европа се върна “, написа американското издание Washington Post .
„ Дойдох тук за да покажа на Китай моята увереност за въвеждане на европейско-китайските връзки в 21 век “, съобщи Макрон.
Дори на непозната територията, 40-годишният президент наподобява бе съумял да донесе със себе си съпровождащия го кино театър, отбелязва изданието. В понеделник Макрон държа траяла над един час тирада в град Сиан, някогашната столица на китайската династия Тан. Освен това президента подари на своя китайски сътрудник Си Дзинпин кон от рядка порода, наименуван Везувий. Но съществуването или отсъствието на дарове в тази ситуация не е толкоз значимо, колкото въпросът по отношение на за бъдещото развиване на връзките сред двете страни, които, както написа вестникът, ще зависят от три основни аспекта.

Балансирани търговски връзки
Френският президент търси съдействие по някои огромни начинания, които биха разширили комерсиалните връзки сред Европа и Китай, като това включва инфраструктурни планове от вида на Новия път на коприната, прочут още като „ Един пояс, веднъж “. Но в това време, по сходство на Съединени американски щати, Европейският съюз желае по-честни търговски връзки с Китай. Китайските закони вкарват редица ограничавания против задгранични вложения, до момента в който вложителите от Китай се употребяват с много по-голяма независимост в Европа.
„ Искам ние да определим правила за уравновесени взаимоотношения, при които няма да има губещ “, разкри Макрон. Проблемът е, че Китай най-вероятно няма да преглежда като облага забавянето или ограничението на вложенията в Европа, написа изданието.

Връзките сред Европа и Съединени американски щати
Инициативата на Макрон за промени в комерсиалните връзки е подкрепяни и от Съединени американски щати, които също целят сходна смяна на връзките си в Китай. Но това не може да скрие обстоятелството, че Макрон търси по-тесни връзки с Китай във времето в което Съединени американски щати и Европейски Съюз не подържат същото положително равнище на другарство, каквото то е било в предишното. И до момента в който френският президент даде обещание да прави най-малко по едно посещаване в Китай годишно, то изданието отбелязва, че Макрон към момента не е посетил Вашингтон. Европейският съюз сега е най-големият търговски сътрудник на Европа, написа вестникът.

Кой е водачът на Европа?
„ Европа се върна “ не са тъкмо думи, които някой би приписал на френския президент, като се има поради, че в конкуренцията за мястото участваха много евроскептици. По това време немският канцлер Ангела Меркел изглеждаше освен водач на Европа само че и съгласно някои на целия Западен свят. Но откакто нейната партия претърпя огромен спад в известността през септември а в Германия към този момент четвърти месец не престават договарянията за образуване на ръководеща коалиция, нейното въздействие отслабва. Макрон се стреми да сложи себе си и Франция във вакуума оставен от Меркел, като основният представител на Европа на международната сцена.
Превод и редакция : Цанко Цолов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР