Париж. Италия и Испания тъкмо бяха преживели финансовата криза от

...
Париж. Италия и Испания тъкмо бяха преживели финансовата криза от
Коментари Харесай

Le Figaro: Ситуацията в Украйна удари тежко по Италия и Испания

Париж. Италия и Испания таман бяха претърпели финансовата рецесия от 2008 година, компликациите с еврото през 2011 година и пандемията, а в този момент претърпяват шока от обстановката в Украйна. Въпреки че са свързани с Русия по разнообразни способи, структурните им проблеми се задълбочават, което способства за отслабването на цяла Южна Европа, написа френското издание Le Figaro .

Италианската стопанска система през 2021 година едвам стартира да се съживява, растежът й беше 6,7%. Но обстановката към Украйна постави завършек на тази динамичност. Сега се чака растежът да бъде не по-висок от 1,2%, а инфлацията надвиши 6%. Така че обещанието на италианското държавно управление да понижи авансово държавния дълг може занапред да се смята за неизпълнено.

Проблемът е в това, че Италия е четвъртият по величина сътрудник на Русия, написа създателят на публикацията. Тя е мощно подвластна от съветските енергийни запаси. Благодарение на тесните връзки сред Италия и Русия се оказа, че 20% от всички активи на засегнатите от глобите съветски олигарси са в Италия.

В резултат на това очакванията за реорганизацията на Италия също бяха застрашени и проблемите й излязоха на повърхността: понижаване на популацията (когато има 1,2 деца на всяка жена) и застаряването му (до 2045 година една четвърт от популацията ще бъде над 65 години). Освен това 2 милиона младежи са напуснали страната от 2008 година насам. Италия също страда от незадоволителни вложения в нововъведения, неефективна страна, слаба политическа система и огромна опасност от популизъм.

В Испания обстановката е ненапълно сходна: тя също пострада през 2008 година, по-късно пандемията сковава туризма, който съставлява 12,4% от Брутният вътрешен продукт, както и автомобилната промишленост, която обезпечава 11% от Брутният вътрешен продукт. Оттук и рецесията през 2020 година и възходящата безработица, която в този момент възлиза на 16,1% измежду дейното население. През 2021 година икономическият напредък на Испания беше 5,1%, само че тя също бе ударена от обстановката в Украйна.

При това Мадрид не е толкоз подвластен от Русия: съветските енергийни запаси съставляват едвам 7,5% от потреблението на страната, а износът за Русия – единствено 0,5% от целия испански експорт. Но Испания има спор с Алжир за газа, защото поддържа Мароко по въпроса за Западна Сахара. А 30% от газа за Испания идва от Алжир. В същото време по принцип Испания е наранена от последствията от стагфлацията на еврозоната. Инфлацията й се приближава до 10%, а икономическата интензивност остава под 4%.

Кризата в Италия и Испания пристигна в най-лошия миг, отбелязва създателят на публикацията. Тези страни първи получиха помощ по програмата на Европейски Съюз „ Ново потомство “ и по техните резултати ще се съди за нейния триумф.

В същото време създателят на публикацията отбелязва, че Франция има доста общо с Италия и Испания. Но съгласно него икономическият модел на Франция е още по-неустойчив, тя е по-назад по въпроса за реформирането на страната и обществената система. „ Франция е южноевропейска страна, която се преструва, че е северноевропейска страна “, написа Le Figaro.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР