Париж...името му звучи като обещание. Че ще се срещнете някой

...
Париж...името му звучи като обещание. Че ще се срещнете някой
Коментари Харесай

Париж: любимото клише, което те кара да го обикнеш завинаги

Париж...името му звучи като заричане. Че ще се срещнете някой ден, с цел да станеш част от цялата магия, която носи.

Има градове, които събират хубост и история в такива мащаби, че просто не е почтено. Затова е елементарно да обикнеш Париж още преди да си отишъл там.

Този град може да е факсимиле, само че от обичаните, които даже не си помисляш да изоставиш, тъй като копнееш да го преживееш. А и хайде, няма по какъв начин да бъде чак толкоз сантиментално – въпреки всичко животът ти не е режисиран от Уди Алън, въпреки и от време на време да наподобява.

 Париж Личен списък

В този град обаче, рано или късно, е неизбежно да се почувстваш като във филм. Може и да не зърнеш влюбени гълъби, които кацат върху первазите, нито пък да усетиш мирис на Chanel №5 по улиците, само че Париж няма потребност от тях, с цел да е луксозен.

Той те респектира с мащабите си – задоволително е единствено да погледнеш от терасата на Триумфалната арка към двете му огромни забележителности, които се издигат над града – подложени на критика, само че събиращи милиони туристи всяка година.

 Париж Личен списък

Катедралата Сакре Кьор , покачена на хълма Монмартър, с цел да припомня на свободолюбивите бохеми от предишното за мястото им спрямо църквата. Смесицата от стилове в архитектурата ѝ може и да не ви се понрави, само че изчакайте да влезете вътре и усетите величието. Ако и това не подейства, излезте на открито, където пред очите ви ще се открие цялостен Париж.

Нощем катедралата е осветена и се вижда отдалеко също като Айфеловата кула . Мога да схвана за какво толкоз доста хора не я харесват, само че в никакъв случай няма да се съглася с тях. Ако виждаш в нея купчина излишно издигнато желязо, значи нямаш задоволително въображение, с цел да заслужиш Париж. За мен тя е стройна и фина френска девойка, разперила дантелените си поли над града, до момента в който го следи отвисоко. А успееш ли да я покориш, печелиш панорама за цялостен живот.

 Париж Личен списък

Париж не е град, в който да си починеш. Отидеш ли там, е изключено да се спреш на едно място за през целия ден, тъй като нещата, които си коства да видиш, са безчет, и надали ще успееш от първия път. Париж постоянно се поема на огромни хапки, само че от тях няма по какъв начин да ти стане неприятно (стига да не прекалиш със сметаната и сирената). А и както е споделил някой неизвестен мъдрец, „ неприятен ден в Париж е по-добре от прекрасен, където и да е другаде “.

За да прекарате деня си отлично, се отбийте в Монмартър – там ще се озовете в различен Париж, който в миналото даже не е бил част от столицата. Сега кварталът пази духа на едно умерено и китно място, където се разхождате по земята, върху която са стъпвали Реноар, Пикасо, Ван Гог и още техни събратя.

 Париж Личен списък

Ако желаете да се докоснете до още международно изкуство, надали ще се чудите коя да е идната дестинация. Непосилно е да се обходи цяла даже за няколко пъти, само че дребното обиколено в никакъв случай не е било толкоз доста. „ Мона Лиза “ обаче надалеч не е най-впечатляващото, което ще видите в Лувъра, по тази причина не се спирайте до там в тогавашния максимален замък в света.

А въпреки и не толкоз голям, този във Версай ще ви удиви, до момента в който преминавате от стая в стая. Всяка от тях е шедьовър, който надвишава въображението с орнаменти, декорации и смисъла зад всички тях . Разкошът продължава и в градините, измежду скулпторите, фонтаните и храстите, оживели като от приказка.

 Париж Личен списък

Париж не е единствено злато, само че ще се почувствате още по-благодарни, че сте живи да видите блясъка му, когато катакомбите на града ви припомнят за тленната ни природа . Останките на милиони се съхраняват тук, в най-голямото гробище в света, от което може и да ви се стори, че няма изплъзване.

После усещаш даже по-осезаемо духа на Париж, който отвред дебне в дребните неща : да хапваш кроасани от млечно тесто – най-хубавите, които си опитвал, или да ти кажат сладко с френски акцент, че ще се върнат за кафето ти; продавачът на магнитчета да посъветва твоя обичан, че не трябва да отсрочва дълго предлагането, а след това да вечеряте в малко ресторантче на стеснен тротоар, до момента в който Айфеловата кула се извисява над дърветата насреща, и да не искаш предложение там, тъй като не искаш обичаното ти факсимиле да нагорчи от наслада.

 Париж Личен списък

Или просто след дълъг ден да гледаш лъчите на кулата от прозореца на хотелската си стая, знайки, че когато се върнеш на километри надалеч вкъщи, те ще не престават да те зоват, до момента в който не се върнеш още веднъж. Обратно към светлината, от която стартира всичко.
.month-theme.image-container { background: url(https://m3.netinfo.bg/media/images/39855/39855321/1600-399-oktomvri.jpg); } Тема на месеца в Edna.bg Щастливите девойки пътуват Октомври -->  Пещерата на Св. Иван Рилски: наложително място за всички българи Щастливите девойки пътуват Пещерата на Св. Иван Рилски: наложително място за всички българи  Как да пътуваме удобно: хитри препоръки за всеки куфар Щастливите девойки пътуват Как да пътуваме удобно: хитри препоръки за всеки куфар  Edna концепция за уикенд екскурзия: Деветашката пещера Щастливите девойки пътуват Edna концепция за уикенд екскурзия: Деветашката пещера Прочети още
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР