Париж. Френският президент Еманюел Макрон няма намерение да влошава отношенията

...
Париж. Френският президент Еманюел Макрон няма намерение да влошава отношенията
Коментари Харесай

Politico: Френският план за Брекзит

Париж. Френският президент Еманюел Макрон няма желание да утежнява връзките с Англия по време на договарянията за Брекзит, нито да се възползва от вътрешнополитическите компликации на английския министър председател Тереза Мей, обявиха два източника, близки до президента. Воден от желанието си да промени Европейски съюз посредством промени, Макрон ще търси прагматичен метод към договарянията, които започнаха тази седмица в Брюксел, написа Politico.
Въпреки това обаче Макрон не желае Европейската комисия, която води договарянията от името на страните членки, да подходи меко към Обединеното кралство. Според източниците той вижда Брекзит като огромна опция за одобряване на френско-германско въздействие на световната сцена, за задълбочаване на интеграцията и пробутване на промените, на които Лондон нормално би се противопоставил, в случай че беше в блока.
„ Нямаме предпочитание да наказваме Англия... само че евентуално ще се стигне до там, че Лондон ще загуби своя глас по доста въпроси, за които има директен интерес “, разяснява почитан френски посланик.
В дълготраен проект задачата на Макрон е да реализира подобен контракт за Европейски Съюз след Брекзт, при който континенталните сили са свободни от либерализиращото въздействие на Лондон върху търговията и други области. Според същите чиновниците, характерните сфери, в които Макрон е подготвен да работи, редом с договарянията за Брекзит са:
Търговията: Тази седмица Макрон повдигне въпроса пред Европейски Съюз за развиването на по-ясни антидъмпингови принадлежности, в това число централизирана платформа за „ сигнализация “ при нечестни търговски практики.
Отбраната: Френският президент ще даде начален подтик на „ непрекъснатото структурно съдействие “ в региона на защитата, друго предложение, което Англия не утвърждава.
Интеграция в еврозоната: След изборите в Германия Макрон ще се насочи към усилване на интеграцията, посредством хармонизиране на фискалните и социалноосигурителните схеми. Освен това се планува реализиране на прогрес по въпроса за основаване на бюджет и финансов мистър на еврозоната. Тази седмица немският канцлер Ангела Меркел утвърди сходен ход, който още веднъж не съответствува с желанията на Англия.
Според източниците крайният резултат ще бъде по-силен Европейски Съюз, а Англия ще се окаже изгубена и никакво доближаване с американския президент Доналд Тръмп няма да компенсира изгубеното въздействие на Лондон на континента, допълват чиновниците.

Превод и редакция: Мария Динкова
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР