Париж е парализиран от стачка на траспортните работници. Профсъюзите протестират

...
Париж е парализиран от стачка на траспортните работници. Профсъюзите протестират
Коментари Харесай

Стачка на транспортни работници парализира Париж

Париж е неподвижен от стачка на траспортните служащи. Профсъюзите стачкуват против плануваната пенсионна промяна на президента Еманюел Макрон.
Френските медии дефинират стачката като най-мащабната от 2007г. насам. Тогава митингите още веднъж бяха свързани с пенсионна промяна.
10 от общо 16 метростанции в Париж са затворени, а няколко други (включително и междуградската железопътна линия RER), са със огромни шпации сред влаковете в разписанията си, заяви компанията за публичен превоз на френската столица RATP (автономен оператор на парижкия транспорт), цитира БГНЕС.
В час пик три от петте районни железопътни линии в града, ръководени от националния железопътен оператор SNCF, са били с естествен график, само че двете други са били по-малко мотриси, а през останалата част от деня няма да работят изобщо, оповестява в. Le Parisien.
Медията напомня, че стачкуващите по закон би трябвало да обезпечават минимално равнище на обслужване на жителите, което сега не е обезпечено.

#greveratp Pourquoi le service minimum ne sera pas assuré ce vendredihttps://t.co/BDGXN8j9ZD pic.twitter.com/OoWRVejgCz
— Le Parisien (@le_Parisien) September 12, 2019
Задръстванията в града са се нараснали двойно от сутринта. В района на Париж има опашки от общо 235 км (145 мили) общо, пресмятат организациите.
Жителите на Париж са принудени да употребяват колела и скутери, с цел да стигнат до работа заради проблемите с трафика, написа BBC.
Пътуващите, които търсят различен метод на напредване, регистрират скок в цените на услугите. 

Le cap impressionnant des 100 euros franchi pour une course en VTC de l’Est vers l’Ouest Parisien.

Majoration de 3 fois par rapport au prix habituel... #GreveRATP #Paris pic.twitter.com/g0EG8YDAyA
— Remy Buisine (@RemyBuisine) September 13, 2019
Париж разполага с към 20 000 електрически скутери, които могат да се наемат. Компанията Uber ръководи част от тях. Тя предлага две безвъзмездни потребления с ограничаване от 15-минутни за електрически мотоциклети и скутери Jump в града.
Междувременно RATP(организаторът на протестите) се извини за неудобството, основано от митингите, и предложи жителите да лимитират пътуването си колкото е допустимо повече. Компанията за публични превоз във френската столица има мрежа от електрически мотопеди Cityscoot и предлага безвъзмездни 30-минутни возения в Париж, написа BBC.
Защо пенсионната промяна е противоречива?
Според новата пенсионна промяна служащите в публичния превоз би трябвало да останат на работа по-дълго до пенсионирането си.
В момента пенсионната система на RATP разрешава на транспортните чиновници да се пенсионират на 55 - 56 години, до момента в който множеството французи работят до 63- годишна възраст. 
Работниците на метрото споделят, че приравняването им към останалите, ще отстрани компенсацията за дългите часове труд подземен.
Новата система е точкова и това ще отстрани и бонусите, които вършат някои пенсии в сектура доста високи. Този аспект от промяната ще засегне от моряци до нотариуси и в това число служащи от парижката опера.
Междувременно тези, които се пенсионират преди 64 години, ще получават по-ниска пенсия от тези, които се пенсионират на 63 година поради прибавянето на 5% нарастване на сумата на година.
Френското държавно управление желае Народното събрание да гласоподава за проектите на Макрон при започване на идната година.
Миналата година депутатите поддържаха предлагането за главен ремонт на споразуменията с железопътния оператор SNCF. Стана ясно, че от това чиновниците губят великодушни гаранции за работа и пенсии, и резултатът са все по - огромни стачки на транспортните служащи.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР