Париж. Бившият премиер на Франция и кандидат за президентския на

...
Париж. Бившият премиер на Франция и кандидат за президентския на
Коментари Харесай

„Коммерсант“: Бивш премиер на Франция попадна под ударите на правосъдието

Париж. Бившият министър председател на Франция и претендент за президентския на страната Франсоа Фийон ще бъде съден за „ разхищаване на държавни средства “ и „ корист със служебно състояние “, оповестява парижкият сътрудник на съветския вестник „ Коммерсант “ .
Преди две години и половина Фийон бе ослепителен и сполучлив политик, който реализира победа на първичните избори за номинация на Републиканската партия. Всички чакаха успеха му на президентските избори в страната през 2017 година, в това число и неговия другар Владимир Путин. Анкетите също му предсказваха предимство.
Щеше да бъде по-добре, в случай че Фийон бе останал в сянка. Скандалът избухна, откакто на 25 януари 2017 година вестник заяви, че кандидат-президентът се е разпореждал свободно с фондове, предоставени му за ръководство в качеството му на народен представител. Средствата, предопределени за неговите помощници, той е превел на брачната половинка си Пенелопе, която за осем години работа като негова помощница е получила към 500 хиляди евро. Това надали е изключително огромен проблем, в случай че Пенелопе в действителност си бе правила работата. Но такива доказателства не бяха разкрили и месец по-късно против Фийон бе заведено дело. Това бе единствено началото.
Вторият удар е фактът, че брачната половинка на някогашния министър-председател е вписана като чиновник в списание Revue des deux mondes, благосъстоятелност на Марк Ладере де Лачарие, другар на Фийон. За две години тя е получила към 100 000 евро за две колонки с литературната рецензия.
Третият удар беше обвиняването, че държавните пари отиват освен за брачната половинка му, само че и за децата му. Четвъртият удар - костюми за десетки хиляди евро. В резултат новобранецът в президентската конкуренция Еманюел Макрон се класира за втория тур на изборите.
Кой ли не стоеше зад абсурда - противници в изборите, любопитни публицисти или даже партийни приятели - кариерата на политика обаче бе разрушена. Останалото ще свърши съдът.
През октомври 2018 година Марк Ладере де Лачарие се призна за отговорен във връзка с неоправданите заплати и по този метод избегна правосъдно гонене, което усложни отбраната на Пенелопе Фийон. В резултат на това следователите изпратиха делото на съпрузите в съда, като взеха решение, че разполагат с задоволително доказателства, с цел да обвинят някогашния политик в „ разхищаване на обществени средства, корист със служебно състояние и прикриване на обстоятелства ".
Според закона, за погашение на заплати на подстаени лица от обществени фондове може да бъде наложена санкция в размер до един милион евро и да бъде произнесена десетгодишна присъда.
Пенелопе Фийон, която е упрекната в съучастничество, също е изправена пред 10 години затвор и санкция от 750 000 евро. Децата на обвинените, Чарлз и Мария, също ще влязат в правосъдната зала, само че единствено като очевидци. Семейство Фийон теоретична опция да отхвърли всички обвинявания по време на делото, което ще стартира не по-рано от края на годината.

Превод и редакция: Тереза Герова
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР