Паричното обезщетение за отглеждане на дете до 2-годишна възраст и

...
Паричното обезщетение за отглеждане на дете до 2-годишна възраст и
Коментари Харесай

Майчинските остават 380 лв.

Паричното обезщетение за развъждане на дете до 2-годишна възраст и през 2020 година остава 380 лева Това записа Народното събрание в бюджета на ДОО, който депутатите разискват на второ четене.
Не бе признато предлагането на Българска социалистическа партия за 650 лева обезщетение сред първата и втората година. Именно 650 лева е и настояването на социалистите за минимална работна заплата през 2020 година

" Необходимите средства за това ще са към 75 млн.лв. в допълнение, което не натоварва бюджета ", обоснова се Георги Гьоков. " Как 380 лева могат да заместят приходите от труд, които майка получава ", разяснява той. Освен това, акцентира депутатът, пораства минималната работна заплата, демографският проблем в България е налице. " Как тогава виждате да се отглежда дете с 380 лева като 363 лева е границата на беднотия у нас. Предложете атрактивни бонуси като по-кратък работен ден, повече детски градини ", посъветва Гьоков, представен от Българска телеграфна агенция.

Отхвърлено беше и предлагането на ПГ " Воля " компенсацията за развъждане на дете до 2-годишна възраст да е равно на минималната работна заплата за 2020 година

" Бюджетът на ДОО е ориентиран към стимулиране на хората да се връщат по-бързо на работа и да не зависят доста от обществените заплащания ", отбрани написаните пари от държавното управление новият министър на труда Деница Сачева. Тя напомни, че държавното управление към този момент е оповестило, че всяка година ще бъдат заделяни във фонд 70 млн. лева за градеж на детски градини.

От тях 22 млн. лева плюс още други 10 млн. лева в допълнение ще има за покриване от страната на такси за детски градини за обществено слаби фамилии. Към дребните обитаеми места ще бъдат обезпечени и благоприятни условия за мобилни услуги. " Освен това в този бюджет би трябвало да има баланс сред всички ползи, сред доходи и разноски ", акцентира министърът.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР