Паричната статистика на БНБ показа, че през януари необслужваните и

...
Паричната статистика на БНБ показа, че през януари необслужваните и
Коментари Харесай

Банките започват 2020 г. с 32% спад на печалбата до 52 млн. лв.

Паричната статистика на Българска народна банка сподели, че през януари необслужваните и преструктурирани заеми се повишават с близо 850 млн. лева, което се дължи съвсем напълно на фирмените заеми

© Надежда Чипева Данните на Българска народна банка демонстрират слаб старт на 2020 година за банковия бранш, въпреки и евентуално мощно повлиян от еднократен резултат при обособени институции. Печалбата на цялата система за януари е 52 млн. лева, което е спад с 25 млн. лева или 32.3% по отношение на същия месец на 2019 година Това се дължи съвсем напълно на по-високите разноски за амортизация, които се качват с аналогична сума (24.6 млн. лева.) до 48.6 млн. лева При другите основни пера в графата на приходите разликите са по-умерени.

Голямо пречистване

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики В месечната статистика на Българска народна банка няма разбивка по обособени банки, тъй че не може да се каже сигурно от кое място идва резултатът. Въпреки това регулаторът дава разбивка по групи банки, което стеснява кръга.

Данните за Група 1, която включва топ 5 банките по активи, демонстрират че най-големите институции са отчели общо едвам 2.7 млн. лева облага. Същевременно финансовият резултат на Група 2 (останалите банки) е 44.9 млн. лева, а на Група 3 (клоновете на непознати банки) - близо 4.5 млн. лева

Това е нетипично, защото петте най-големи банки (Уникредит Булбанк, ДСК, ОББ, Пощенска банка и ПИБ) сумарно съставляват над 60% от активите в системата, а за 2019 година генерират съвсем 70% от облагата. Тъй като и огромна част от начислените обезценки, а точно 34.5 млн. лева, е при топ 5 евентуално става въпрос за огромна прекласификация в кредитните портфейли при някоя от тях, което я е извело на загуба за януари. Подобен резултат проличава и от паричната статистика на Българска народна банка, съгласно която през януари необслужваните и преструктурирани заеми се повишават с близо 850 млн. лева, което се дължи съвсем напълно на фирмените заеми.

Най-логично пояснение е обезценката да е при Първа капиталова банка. През юли 2019 година при инспекцията си ЕЦБ наложи на ПИБ да прекласифицира основна част от корпоративния си кредитен портфейл като необслужван. По разпоредбите на ЕЦБ банките имат шест месеца след инспекцията да отчетат корекциите вследствие на прегледа на качеството на активите и девет да покрият и възможен дефицит вследствие на стрес-теста. В случая тези периоди се превеждат надлежно в януари и април 2020 година ПИБ сега работи точно по покриване на финансовия дефицит, като разгласи и планове да усили капитала си с до 200 млн. лева през борсата, само че Комисията за финансов контрол не утвърди проспекта й без да изложи обществено претекстове.

Стабилни доходи

Извън това, фундаментално индикаторите на банките остават постоянни. Нетният лихвен приход от 231.4 млн. лева е по-висок от средномесечния през предходната година и с към 1 млн. лева над този от януари 2019 година, въпреки и при свиващ се марж, защото в това време банковите активи са нарастнали със 7 милиарда лева до 114 милиарда лева Нетният приход от такси и комисиони е 86 млн. лева и отстъпва от междинните равнища за 2019 година, само че януари обичайно не е от мощните месеци нито за кредитиране, нито за банкови преводи.

Показателите за финансовата адекватност на банките към края на 2019 година също се резервират на равнища сходни с тези от преди година. Съотношението на базовия капитал от първи ред е 19.04%, като регистрира намаляване по отношение на септември с 80 базисни пункта. Това обаче е обикновено разследване от продължаващия интензивен растеж на кредитирането, до момента в който настоящата облага ще влезе в капитала на банките за регулаторни цели чак след решенията на общите събрания в идващите месеци.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР