Паричната политика вече не може да бъде двигател на растежа

...
Паричната политика вече не може да бъде двигател на растежа
Коментари Харесай

BIS: Корпоративният дълг създава риск за финансовата система

Паричната политика към този момент не може да бъде мотор на растежа на международната стопанска система, споделя " централната банка на централните банки " Bank for International Settlements (BIS) в годишния си стопански отчет, представена от Deutsche Welle.

" Нулевите лихви и количественото облекчение сами не могат да доставят същински растежа. А те донесоха взрив на цените на активите, който все по-трудно може да бъде оневинен ", се споделя още в него.Предупреждението идва в миг, в който Европейската централна банка и Федералният запас дадоха сигнал, че приготвят още тласъци, с цел да поддържат стопанската система.

" Световната стопанска система не наподобява неприятно в този момент, само че интервал на спад ще има все в миналото и ни чакат редица опасности ", споделя Клаудио Борио, шеф на стопански и паричен департамент в BIS. И добави, че зависимостта от ниските лихви и дълг прикрива действителната потребност от структурни проблеми. Проблем са високите равнища на дълг и на държавните управления, които не се възползваха от удобния интервал, с цел да понижат задлъжнялостта си.

Нещо повече, корпоративният дълг основава риск за международната финансова система. И BIS показва, че може да сътвори рецесия, по същия метод, по който надуването на имотния пазар провокира срив през 2008 година И акцентира, че има растеж в продажбата на дългови пакети с невисок рейтинг, напомнящи инструментите, които сътвориха рецесията доскоро повече от десетилетие.

Ниската облага на банките поради " неприятни заеми " и негативните лихви могат да създадат идващия спад в икономическия цикъл още по-лош.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР