Паричната политика на Федералния резерв на САЩ, хеликоптерните пари от

...
Паричната политика на Федералния резерв на САЩ, хеликоптерните пари от
Коментари Харесай

Колко ще струва доларът през следващите месеци

Паричната политика на Федералния запас на Съединени американски щати, " хеликоптерните пари " от управляващите на Съединени американски щати към популацията и пандемията от ковид бяха главните " отслабващи " фактори за $ през 2021 година. За това, какво ще се случи по-нататък с " валута номер 1 " и дали юанът ще успее да реализира международно водачество в близко бъдеще, написа в собствен материал организация Прайм, на основата на отзиви на известни финансови специалисти.

След доста намаляване през първата половина на 2021 година, през втората половина на годината доларът сподели решително възобновяване, като на процедура си възвърна равнищата отпреди рецесията по отношение на главните валути на развитите страни, в това число еврото.

" Обезценяването на $ завърши още през юни 2021 година, откакто Фед разгласи секвестирането на програмата за количествено облекчение. За шест месеца доларът се ускори с повече от 5% по отношение на кошницата на международните аварийни валути ", споделя Михаил Зелцер, специалист по фондови пазари от огромна финансова компания.

" Отслабването на $ по време на пандемията беше краткотрайно. Причина за това беше фактът, че американската финансова система действаше като донор на ликвидност освен за вътрешния пазар, само че и за цялата международна стопанска система, което й разреши бързо да преодолее следствията от есента на 2020 година. Очакванията за последователно понижаване на ограниченията за стимулиране на фона на увереното възобновяване на американската стопанска система способстваха за укрепването на американската валута ", разяснява Алексей Тихонов, шеф на аналитичния отдел на банка.

През идващите месеци динамиката в курса на $ ще се дефинира от упованията за началото на цикъла на стягане на паричната политика на Фед. Според Зелцер, възходящата наклонност на $ на международната валутна сцена е в положение да продължи, на фона на наближаващата времева рамка за " отделяне " на главната рента от нулева ставка, като ориентирът е краят на първото полугодие на 2022 година. Но реакцията на Фед е допустима даже по-рано, в случай че инфлацията в Съединени американски щати остане на рекордни равнища.

От своя страна Тихонов счита, че за спомагателното подсилване на $ способства и това, че американската стопанска система сега е в доста положително положение, показва високи темпове на напредък и е атрактивен пазар за вложения. Също по този начин, през 2022 година можем да чакаме възобновяване на търсенето на услуги до равнищата отпреди рецесията, което ще докара до понижаване на търсенето на вносни потребителски артикули и възстановяване на комерсиалния баланс на Съединени американски щати.

" Въпреки това, в случай че под въздействие на каквито и да било фактори пазарните упования за повишаване на главните лихви още веднъж се поправят в интерес на по-предпазлива траектория, не би трябвало да се изключи и корекцията на курса на $ в противоположна посока по отношение на еврото ", споделя представителят на банковия бранш.

По професионалното мнение на Тихонов, в обозримо бъдеще, освен краткосрочно, само че и дълготрайно, не е допустимо да се появи валута, която да измести долара от позицията на валута №1 в света. Основните аргументи за това, съгласно финансовия специалист, са три.

Първо. В условия, когато точно развитите страни са натрупали спестявания и са източник на вложения в света, главните валути за спестявания не могат да бъдат други, с изключение на валутите на същите тези страни, което обезпечава на щатския $ и единната европейска валута високото им състояние.

Второ, с цел да основат такова доверие, вложителите би трябвало да са уверени в прозрачността и независимостта на централната банка, емитираща валутата, както и в прозрачността на финансовата система на емитиращата страна, нейната икономическа статистика и политики.

Третият, само че не по-малко значим фактор, е гарантирането на правата на вложителите от самостоятелната правосъдна власт.

Що се отнася до китайския юан, анализаторите считат, че макар размера на китайската стопанска система, юанът няма нито една от посочените характерности.

Разбира се, юанът може да си върне позиции против старите аварийни валути с повишаването на външнотърговските интервенции на Китай, само че за подмяна на $ и еврото и дума не може да става. Настоящият дял на юана в интернационалните разплащания в света е под 5%, в запасите на МВФ е 11%, само че " тежестта " на националната валута на Китай нараства.

През 2022 година юанът може да стане по-популярен в Азия, само че не и в света. За това Китай няма задоволително военна мощност, както и геополитическо и културно въздействие, безапелационни са финансовите специалисти.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР