Паричната маса в страната е защитена с евро 160%. Това

...
Паричната маса в страната е защитена с евро 160%. Това
Коментари Харесай

Българският лев е защитен със 160% евро

Паричната маса в страната е предпазена с евро 160%. Това увери в изявление за Би Ти Ви ръководителят на бюджетната комисия в Народното събрание Менда Стоянова.

" Българският лев сега е на златен стандарт, еднакъв на еврото по този курс (бел. ред. 1.95583 лева за 1 евро). Всички хора и компании да извърнат левовете си в евро, може това да се случи и освен няма да се събори страната, а и ще остане запас ", сподели помолена да разяснява, че хората се редят на опашка в банки да обменят левовете си в евро поради подготвяното изменение на валутния закон.

Стоянова акцентира, че изменението, на което тя е вносител, е по искане на Европейската централна банка, която в регламентите си е записала опция за друг курс, тъй като множеството от страните, присъединяващи се към еврозоната, нямат закрепен курс.

За да разсеят всевъзможни подозрения, през днешния ден депутатите задължиха с решение министъра на финансите и шефа на Българска народна банка да договорят влизане на България в еврозоната при настоящия курс. " Ако не се договорим при този курс, значи няма да влезем ", разясни в Народното събрание финансовият министър Владислав Горанов.

По думите на Стоянова с това решение се заобикаля опцията ЕЦБ да каже, че българското законодателство не подхожда на европейското като в същото време то дава гаранции, че валутният курс ще остане неизменим.

Според нея Българска социалистическа партия, която настояваше това обвързване да бъде вписано в закона, или се държи като остра съпротива, без значение от всичко, или е стимулирана от съперници на присъединението на България към банковия съюз, в който контролът върху банките е по-строг.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР