Парична компенсация ще получават родителите на деца от 3-годишна възраст

...
Парична компенсация ще получават родителите на деца от 3-годишна възраст
Коментари Харесай

Държавата с компенсации за родители, чиито деца не са приети в градина

Парична отплата ще получават родителите на деца от 3-годишна възраст до първи клас, в случай че не са признати в детска градина. Това взеха решение дефинитивно депутатите с ремонти в Закона за предучилищното и учебното обучение. Средствата са за компенсиране на разноските за развъждането и образованието на децата, само че не могат да надвишават междинния месечен размер на средствата от държавния бюджет за издръжката на дете в общинските и държавните детски градини. Няма да има подоходен аршин при изплащането на обезщетенията. 

Освен това, детската градина ще стане наложителна и за 4-годишните от 2023 година Досега това важеше за 5 и 6-годишните. До началото на образователната 2023/2024 година пък общините се задължават да основат условия за реализиране на предучилищното обучение. 

" Предучилищната възраст сред 3 и 7 години е основна за детското развиване. Тогава се образуват социално-емоционалните, когнитвните, езиковите умения. Тази възраст е още по-критична за децата, чийто майчин език не е български. Има огромна разлика сред децата, които са посещавали детска градина и тези, които не са посещавали. Най-често тези деца влизат с дефицити в първи клас, те не могат да бъдат обезщетени и отпадат ", изясни министърът на образованието Красимир Вълчев.

" Принцип на задължителност има във всяка просветителна система и той е нужен, с цел да подсигурява правото на децата. Правото на децата се подсигурява посредством обвързване на родителите. Каквито и обществени придобвки да има, в случай че липсва отношението на родителите, не можем да реализираме цялостен обсег. Това е интеграционна мярка ", добави той.

Предучилищното обучение ще се реализира най-вече в детските градини, само че и в училщата, които могат да одобряват повече деца. 4-годишните ще могат обаче да употребяват базата на учебното заведение, с цел да се образоват, единствено в случай че в обитаемото място няма детска градина. При епидемиологична конюнктура образованието пък ще може да минава онлайн, само че родителите също ще би трябвало да вземат участие в него. Онлайн образование по време на пандемията тази година не се въвело за децата в детските градини, тъй като от министерството не желали да ги държат пред екраните, съобщи пред депутатите просветителният министър Красимир Вълчев. 

Електронно образование се вкарва и за учениците, когато поради изключителни условия не се изисква присъствено образование. Дава се и опция на новаторските учебни заведения да организират присъствени часове на учениците от 5-и до 12-и клас, само че да организират до 20% от тях онлайн. По предпочитание на ученика или родителя детето ще може да си остава у дома и да се образова онлайн до 30 дни. Това обаче ще става след заповед на шефа и по здравословни или други уважителни аргументи, удостоверени с документ.

До 30 дни учениците ще могат да се образоват онлайн и когато има оповестена изключителна конюнктура, само че просветителният развой в учебното заведение не е прекратен. Условията това да стане са детето да има медицински документ, че наличието му в учебното заведение заплашва неговият живот и здраве, или на хората, с които живее. В случаите, когато учебното заведение обаче не може да обезпечи отдалечено осъществяване на часовете, то това ще може да се провежда от друго учебно заведение, което предлага такова образование или провежда отдалечена форма на образование, взеха решение още депутатите.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР