Пари за ремонт на стадион Христо Ботев в Пловдив, известен

...
Пари за ремонт на стадион Христо Ботев в Пловдив, известен
Коментари Харесай

Пари за Колежа – само ако е общински

Пари за ремонт на стадион " Христо Ботев " в Пловдив, прочут като „ Колежа ”, ще бъдат отпуснати, само че единствено в случай че общината още веднъж влезе във притежание на спортното оборудване. Това съобщи министър председателят Бойко Борисов в изявление за в. „ Марица ” малко преди изключителното съвещание на министрите през днешния ден. Борисов посочи, че сега се търси легален метод за преустановяване на концесията, с цел да може Общинския съвет да изиска публично помощ от страната.

В наличието на Борисов и на министъра на младежта и спорта Красен Кралев, почитателите на " Ботев " получиха увещание през лятото на 2019 година, че ремонтът на стадиона ще стартира. До момента обаче старт не е даден.

" Аз моя ангажимент ще го извърша, каквото съм споделил, ще стане. Стадион " Христо Ботев " ще бъде издигнат, тъй като съм заречен. Ще осигурим парите, само че при едно изискване - стадионът да е общински. Вече сме разискали това с кмета Здравко Димитров. За да се случи всичко, сегашната концесия би трябвало да бъде прекъсната. Видя се, че притежателят на " Ботев " не можа да построи стадиона. Така е с бизнеса - в случай че хвърли 20 или 30 милиона, първи счита по какъв начин ще си ги върне. Ясно е, че при настоящия интерес към футбола, това не може да стане от билетите ", съобщи Борисов пред в. „ Марица ”.

Вижте какво още сподели Борисов пред в. „ Марица ”:

РУСИ ЧЕРНЕВ, основен редактор на в. " Марица "

- Г-н Борисов, в Пловдив през днешния ден се готвят следващите митинги против забавеното строителство на стадион " Христо Ботев ". Инициаторите упорстват всички страни да изпълнят уговорките, които се поеха по време на срещата и рестарта на строителството през август, на която и вие присъствахте. Как ще коментирате?

- Живеем в народна власт и всеки е свободен да стачкува. Аз моя ангажимент ще го извърша. Каквото съм споделил, ще стане. Стадион " Христо Ботев " ще бъде издигнат, тъй като съм заречен.

Ще осигурим парите, само че при едно изискване - стадионът да е общински. Вече сме разискали това с кмета Здравко Димитров. За да се случи всичко, сегашната концесия би трябвало да бъде прекъсната. Видя се, че притежателят на " Ботев " не можа да построи стадиона. Така е с бизнеса - в случай че хвърли 20 или 30 милиона, първи счита по какъв начин ще си ги върне. Ясно е, че при настоящия интерес към футбола, това не може да стане от билетите.

- Как ще бъдат отпуснати парите и не смятате ли, че това ще провокира реакции измежду другите клубове?

- Първо юристите би трябвало да намерят законово решение за преустановяване на сегашната концесия, с цел да не се влиза в правосъдни каузи. После Общинският съвет би трябвало да вземе решение за строителството и да изиска помощ от страната. Ще осигурим парите, а общината ще построи стадиона. После може да го отдаде на футболния клуб чартърен. Това е единственият метод стадионът да стане с държавна помощ.

А за реакциите - сигурен съм, че ще има хейт, само че нека е по-малък. Аз персонално считам, че Пловдив има по-голяма потребност от нов мост над Марица и Околовръстно шосе, тъй като градът се разраства и се задъхва. Но съм подобен - когато съм заречен нещо, го върша. Не мога да се отмятам като другите и по тази причина хората ми имат вяра. Знам, че ще има реакции и от другите клубове. Наскоро се срещнах с президента на Локомотив Пд Христо Крушарски. Там също ще помогнем. Лошото е, че футболът не се ръководи дейно и клубовете не могат да се устоят. Макар че Лудогорец сподели по какъв начин когато притежателят персонално държи нещата под надзор и се интересува защо се харчат парите му, клубът върви нагоре и се самоиздържа. Точно противоположното е в Левски - през две-три години сменят притежателите, всеки сезон въртят по два тима и отново не вървят. Футболът може да се устоя самичък, само че се желае работа. Преди години като юноша идвах в Пловдив за гостуванията на Левски и помня цялостните игрища. Входовете оставаха отворени доникъде на първото полувреме, с цел да могат да влязат всички. Нямаше и едно свободно място. Ако се прави артикул, в случай че хората се върнат по стадионите, клубовете ще печелят.

- Като помагате на " Ботев ", не рискувате ли напрежение със софийските клубове?

- Аз си обичам Пловдив, въпреки че оказвам помощ и на другите. Като приказваме за футбол, ясно е, че той не се прави в центъра на София. Там родителите са богати, не желаят децата им да се мъчат по стадионите. Дори най-хубавите софийски футболисти през годините са от покрайнините. В Пловдив е друго. Тук постоянно се раждат огромни гении.

- Слабост ли ви е Пловдив?

- Да. Не инцидентно два пъти съм народен представител от Пловдив. Държавата направи доста за града през последните години. Всички виждат по какъв начин Пловдив се промени. Центърът е като кукла. Ще продължаваме да оказваме помощ, само че и общината би трябвало да надгражда над направеното със лични планове и сили.

- С решение на министерски съвет Околовръстното на Пловдив и връзката с пътя за Истанбул стана обект с национално значение. Кога ще бъде разширено и достроено шосето?

- Работим съществено по този план. Съвсем скоро ще бъде приключено кръговото на Асеновградско шосе и продължаваме с югоизточния обход и връзката с пътя за Истанбул.

- Как ще коментирате обстановката в Пловдив след изборите и първите дейности на новия кмет Здравко Димитров?

- Ситуацията е добра. Справихме се чудесно на изборите и ги спечелихме безапелационно. В Пловдив ГЕРБ е първа политическа мощ с голямо преимущество пред главния си конкурент Българска социалистическа партия. Вярвам, че Здравко Димитров ще е добър кмет.

- В Общинския съвет обаче проличава известно напрежение, даже и в групата на ГЕРБ...

- Това си е работа на локалните структури. Да седнат и да се схванат по какъв начин да работят за Пловдив.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР