Пари за метеоролозите ще има, протестите спират, но служителите на

...
Пари за метеоролозите ще има, протестите спират, но служителите на
Коментари Харесай

Пари за метеоролозите ще има, от догодина НИМХ ще е с отделно перо в бюджета на БАН

Пари за метеоролозите ще има, митингите стопират, само че чиновниците на Националния институт по метеорология и хидрология при Българска академия на науките остават в подготвеност за такива.
 Климатът се трансформира, Българска академия на науките - не! Десетки учени освиркаха управлението на Академията  Без прогнози за времето след 9 юли: метеоролозите в Българска академия на науките излизат на митинг  Метеоролозите подготвени за митинг, Национален институт по метеорология и хидрология няма пари да предвижда времето и бедствията
За това се схванаха протестиращите, ръководителят на Българската академия на науките и министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Днес страните се срещнаха след митинга на Национален институт по метеорология и хидрология. Разговорът продължи час, а след него на брифинг министър Вълчев акцентира, че Национален институт по метеорология и хидрология е едно от най-важните звена в Българска академия на науките и че нужните спомагателни пари за работата му до края на годината ще бъдат обезпечени от бюджетите на Българска академия на науките и МОН.

" Тази година ще търсим благоприятни условия с Българска академия на науките да подпомогнем съответни разноски, доколкото двата бюджета разрешават ", сподели министърът.

Бюджетът на Българска академия на науките в този момент се разпределя от Общото заседание на Академията и резултатът от това систематизиране е, че макар значимостта на Национален институт по метеорология и хидрология, те са на дъното по дотация.

Работата на Национален институт по метеорология и хидрология е най-видимата, от която ние всекидневно сме най-зависими - тази специфичност би трябвало да бъде регистрирана.  Много ми се желае и Общото заседание на Българска академия на науките в по-голяма степен да регистрира тази специфичност на Национален институт по метеорология и хидрология, акцентира министър Вълчев и добави, че ще има разговор във  формàта на Общото заседание.

От следващата година няма да се разчита на благоволението на Общото заседание. " Ще бъде направена смяна в Закона за Българска академия на науките, която ще разреши бюджетната дотация да бъде утвърждавана по действия ", сподели министърът и увери, че има цялостно единодушие по този въпрос за законовата смяна.

Една от дейностите ще бъде хидрометеорологичното обслужване, т.е. за Национален институт по метеорология и хидрология.

Той уточни още, че потребността от пари сега не е най-голямото предизвикателство. То е да се запазят хората и да се подобрят изискванията им за работа и потенциалът.

„ Министърът пое ангажимент, който доста ни удовлетворява – сподели Орлин Георгиев, който взе участие в срещата от страната на протестиращите. – В някакъв миг, поради нефинансирането на института, ние сме в дълг към обществото. Опитваме се да го компенсираме както можем, с доста възторг, само че в един миг се изчерпаха всевъзможни благоприятни условия. С сътрудниците нямаме визия по какъв начин ще продължим, в случай че се резервира това състояние. “
Той добави, че в Национален институт по метеорология и хидрология остават в подготвеност за митинги, само че акцентира, че това не е присъщо за учените и че избират да работят. Той призна, че в случай че не бъдат обезпечени средства, „ ние няма по какъв начин да продължим работа, колкото и да желаеме “.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР