Пари от КТБ са превеждани на фирми, регистрирани на шофьора

...
Пари от КТБ са превеждани на фирми, регистрирани на шофьора
Коментари Харесай

Делото КТБ: Пуснаха под гаранция адвокат, част от дело срещу Пеевски в САЩ

Пари от КТБ са превеждани на компании, регистрирани на водача и иконома на Цветан Василев, а след това брачната половинка му Антоанета си купувала жилища с тях. Жилищата на преподавателката в УНСС са в постройка против Южния парк в София. Според прокуратурата по този метод откраднатите пари са изпирани, написа в. " 24 часа ".
С обвинявания за хипотетичната скица са икономът Георги Георгиев и водачът Здравко Босаков, описаха осведомени с следствието. Те бяха арестувани в средата на февруари дружно с юрист Мартин Апостолов, чието име се появи в новото дело в Съединени американски щати против Делян Пеевски и Българска народна банка, водено по така наречен закон RICO. В исковата молба по случая се твърди, че негов автограф в качеството му на синдик на " Еър Пропърти Девелопмънт " е подправен и по този начин е имало предписание със средства от КТБ - 65 млн. $.
Босаков, Георгиев и Апостолов са упрекнати по дело против Антоанета Василев. Босаков бил водач, само че го назначили и за шеф на главната компания на Василев " Бромак ", която беше мажоритарен притежател на КТБ. Георгиев, който се водел иконом, бил и шеф на компании, следени от банкера.
Друг миг от обвиняването против тримата е, че по предписание на незаконна група, ръководена от Василев, за банкрута на КТБ на тримата били раздадени общо 110 хиляди евро. Парите били откраднати от банката под претекст заем посредством следената от Василев компания " Витро Инвест ".
" Обвинението на Апостолов е комплицирано. Кой би предполагал, че парите за провиснал през 2013 година заем са присвоени ", недоумяваше на съвещанието във вторник пред Апелативния спецсъд Христо Ботев, юрист на Апостолов. Юристът нападна и едно от доказателствата на прокуратурата като подправено. То е мейл от Апостолов до някогашната дясна ръка на Василев - Бисер Лазов. В него юристът му споделил, че с Георгиев и Босаков си разделили по 50 хиляди евро. Според Ботев реквизитите в мейла на Апостолов до Лазов не съвпадали с реквизитите от други изпратени известия от клиента му. " Не може един юрист да носи отговорност за произхода на парите на клиента си. Прокуратурата посегна на адвокатурата ", уверен е Ботев.
На същото мнение е и колежката му Ваня Траянова, също бранител на Апостолов. " Задържането на юрист е подривна активност против правораздаването ", отсече тя. В своя отбрана Апостолов сподели: " Не съм бил приближен придружител на Цветан Василев, а приближен юрист ". Да го поддържа в правосъдната зала дойде шефът на софийските юристи Ивайло Данов.
След заседание тричленен състав на апелативния спецсъд реши да освободи Апостолов против 100 хиляди лева, само че остави другите двама зад решетките.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР