Паравоенната организация Българско народно опълчение (БНО) Шипка е обект на

...
Паравоенната организация Българско народно опълчение (БНО) Шипка е обект на
Коментари Харесай

Прокуратурата проверява проруската паравоенна организация БНО Шипка за противодържавна дейност

Паравоенната организация Българско национално опълчение (БНО) " Шипка " е обект на инспекция за вероятно осъществени закононарушения срещу републиката. Това излиза наяве от на Софийската градска прокуратура (СГП), която е упълномощила инспекцията на Държавната организация " Национална сигурност " (ДАНС).

От държавното обвиняване прецизират, че са получили сигнал, в който се твърди, че активността на паравоенната организация е противодържавна. След приключването на инспекцията на ДАНС " наблюдаващият прокурор ще извърши преценка дали има задоволително данни за осъществено закононарушение ".

БНО " Шипка " е част от " Войнски съюз – Васил Левски ". Двете организации са известни с проруската си реторика и провеждането на тактически учения с огнестрелно оръжие на своите членове. Като техен водач и представител се изявява човек, представящ се с името Владимир Русев, добил популярност в предишното и с прозвището " Валтер Калашников ".

Той от години популяризира в обществените мрежи тайни теории, ориентирани против НАТО и Европейския съюз. Русев се афишира против имунизацията срещу COVID-19, потвърждавайки, че посредством нея на хората се слагат чипове, с цел да бъдат подложени на " всеобщо непрекъснато следене ".

През юни 2016 година членове на БНО " Шипка " и " Войнски съюз – Васил Левски " нанесоха побой на протестиращи против визитата на близкия до Кремъл мотористки клуб " Нощните вълци " в Бургас. По този мотив тогавашният министър председател Бойко Борисов беше запитан от депутати каква е политиката на ДАНС във връзка с двете организации.

" Май не самите " вълци ", а посрещачите са по-големият проблем. И неслучайно те бяха арестувани, санкционирани... А и предходната седмица управлението на ДАНС беше в Народното събрание, дадоха данни какво се прави и по какъв начин тези групи се следят ", отговори Борисов през юли 2016 година, представен от.

През април 2019 година Бургаският областен съд за побоя над протестиращи против " Нощните вълци " в Бургас.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР