Paraponera clavata – понякога наричана 24-часовата мравка, мравка конга или

...
Paraponera clavata – понякога наричана 24-часовата мравка, мравка конга или
Коментари Харесай

Насекомо с най-болезнено ужилване на планетата Земя

Paraponera clavata – от време на време наричана 24-часовата мравка, мравка конга или мравката патрон – е с дължина над 2 сантиметра, само че жилото й е голямо. Хората, които са имали тежкото злощастие да бъдат убодени от този дребен терорист от тропическите гори, разказват болката с гротескни термини, които нормално са непокътнати за най-ужасните пострадвания.

И въпреки всичко, макар цялата мъка, която мравката може да аргументи, нейната отрова може да се окаже, че има медицински изгоди. Нещо повече, група локални бразилци, родом от щата Амазонас, употребяват жилото от Paraponera clavata във значим обред за посвещение на своите най-страховити воини.

 Waspstinger1658-2

Не е извънредно отрова от всевъзможен тип да се употребява в разнообразни медицински лекувания – ботоксът, в края на краищата, се прави от все по-популярния ботулинов токсин – и отровата от Paraponera clavata не е изключение.

В научна публикация от 2001 година, оповестена в Protein Spotlight, Вивиан Герищайн показва, че отровата е употребена от локалните поданици на Амазонка от епохи за лекуване на ревматизъм.

И съгласно VICE, през 1968 година немец на име Гюнтер Холцман, който живее и работи в боливийска Амазонка, открива това локално лекуване за облекчение на пристъпите на артрит. И в действителност – отровата от мравки исторически се е употребила в източните медицински практики заради хипотетичните си противовъзпалителни свойства.

Освен това има някои култури, които употребяват ужилването като обред за прекосяване в зрелост.

Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР