Параметрите по бюджета на НЗОК бяха приети и съгласувани по

...
Параметрите по бюджета на НЗОК бяха приети и съгласувани по
Коментари Харесай

Здравното министерство и Касата са доволни от Бюджет 2019

Параметрите по бюджета на НЗОК бяха признати и съгласувани по един невиждано консенсусен метод. За първи път от години насам измененията, които са импортирани са съгласувани с НЗОК, министерството и съсловните организации. Това регистрира на конференция зам.-министърът на опазването на здравето Жени Начева.

От идната година НЗОК ще разполага с разходна част от 4,3 милиарда лв. или с 490 млн. лв. повече по отношение на тази година. „ Считаме, че сме намерили най-хубавия баланс, който да усъвършенства здравния статус на популацията за средствата, които заплаща Касата “, безапелационна е Начева.

Зам.-министърът означи, че редом с дебата за средствата, интензивно се работи по промени в законодателството.

За първи път Министерство на здравеопазването стартира създаване на правила за добра здравна процедура дружно със съсловните организации. Сред тях са критерии за отношение сред медици и пациенти.

„ Към момента политиките, които чувате са изцяло подкрепени, имаме база върху, която да се сключат и продължат измененията. Те значат едно нещо - разходването на средствата ще бъдат употребявани по най-рационалният метод, означи, шефът на НЗОК доктор Дечо Дечев.

„ Като общество отделяме минимален % средства за здравна помощ. Когато отделяш 10 пъти по-малко средства по отношение на други страни, обикновено е да очакваш и по-ниско качество. А това на процедура не е по този начин “, счита той.

Бюджетът за следващата година е един от най-амбициозните от началото на Прехода, счита Борисов

Като най-проблемни браншове, по които се работи са лекарствената политика, медицинските произведения, лекуването в чужбина. „ Сигурно е едно обаче едно – ще се прекъсне порочната процедура да се изпраща пациент в чужбина без авансово да се знае какъв брой ще коства “, безапелационен е шефът. Коментарът му е във връзка статистика от 2017 година, че 127 от 247 пациенти са изпратени от Фонда за лекуване в чужбина без оферта за лекуване в чужбина. Цената е идвала след това. Въпреки това НЗОК е плащала сумите.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР