Параметрите на представено от Евромакс сървисиз“ ЕООД - дъщерна на

...
Параметрите на представено от Евромакс сървисиз“ ЕООД - дъщерна на
Коментари Харесай


Параметрите на представено от „Евромакс сървисиз“ ЕООД - дъщерна на „Асарел - Медет” - инвестици

Параметрите на показано от „ Евромакс сървисиз “ ЕООД - дъщерна на „ Асарел - Медет ” - капиталово желание за рандеман на златно-сребърна руда в община Трън стъписаха локалните хора. Аргумент, че общината е едва обитаема, е бележит от компанията в отбрана на значителните вреди от плана й върху околната среда и индивида. Предвижда се трайно влияние върху ландшафт, флора, фауна, водоеми, атмосферата, а заради взривни действия по открит прийом, даже и върху топографията на региона. Наличието на уранови жилки в някогашната мина „ Злата “, която е запланувано да бъде още веднъж отворена за употреба, допуска и риск от радиоактивно замърсяване. Представяте ли си Трънско, което заради липса на промишлени замърсители е дарено от ориста с качества, близки до естествен резерват, да се преобрази в индустриален полигон… Не? И трънчани не можаха да си го показват и на референдума си на 11.06.2017 година с избор от 93% отхвърлиха капиталовото предложение. 

Отпорът им против капиталовия план към този момент се смята за гражданска война в опазването на гражданските права. Трън вдъхна убеденост на българина, че не е безгласна писмен знак и със средствата на директната народна власт може да отбрани правата, здравето и природата си. Цитирам изказването на президента Радев от страницата му във Facebook: „ Приветствам жителите на община Трън, които демонстрираха, че локалната народна власт в България може да действа сполучливо. Референдумът е образец за това по какъв начин виновни български жители се самоорганизират, с цел да защитят правата си и да се произнесат по проблем освен от локално, само че и от национално значение. “ В благозвучие с европейските идеали и практики президентът прибавя: „ Вотът на хората в Трън утвърждава здравето и чистотата на природата като съществени полезности на нашето общество, в което ползите на жителите би трябвало да са приоритет ". Президентът неприкрито симпатизира на трънската гражданска война.
Трън фактически пропука статуквото. Следваха Велинград, Ъглен, Генерал Тошево... Зевзеците шушукат, че след датата на трънския референдум не един наш олигарх бил на успокоителни…

Няма по какъв начин коментарът на президента Радев да не изпълва всеки български жител с горделивост. Ето обаче какво четем в декларацията на Асоциацията на организациите на българските работодатели от 17.01.2018 година Заглавието е „ Да спрем зеления рекет! “: „ Не може референдуми като този в Трън или в добруджанската община Генерал Тошево да „ вземат решение “ ориста на стопанската система на България. Тук е мястото да се обърнем към тези политици, които се пробват да се качат на гребена на референдумите, че това е игра с огъня. “ Контрареволюция в ход… И вие ли дочувате заплашителна нотка? Политиците, респектиращи мнението на жителите и демократичните правила си играели с огъня… Е, по какъв начин, господа работодатели, да не може допитването до народа да взема решение ориста на каквото и да било, та нали това е кардиналният механизъм за взимане на решения в изискванията на народна власт?

Контрареволюцията против Трън в действителност започва незабавно след обявяване на резултатите от вота. В декларация на КРИБ, АИКБ и БСК, оповестена във в. „ Труд “ на 16.06.2017 година, по-малко от седмица след референдума, четем: „ …изразяваме паника от опцията за лавинообразна корист с референдума като инструмент за отбрана на ползите на жителите в изискванията на народна власт и господство на правото. Липсата на опит при използването на надълбоко демократичните по своята природа правила при произвеждането на национални и локални референдуми е в положение да ги дискредитира. “ Сами се убеждавате че тонът тук е много по-плах, само че желанията за реституция към този момент са декларирани. И двете изказвания зоват за омаловажаване на гражданския избор, когато се изправя против частни бизнес-интереси.

Нека в този момент пренасочим вниманието си към обещанията, дадени от вложителя и отрасловия министър Нено Димов. Те дадоха дума да уважат мнението на трънчани и прекратят всички дейности, свързани с реализацията на оспореното капиталово предложение. Изглежда това е било единствено тактически ход за утешение на обществото. Нито министърът е спрял процедурата по Оценка на въздействието върху околната среда, нито вложителят дава доказателства, че е зачеркнал желанията си.

В отворено писмо незабавно след резултата от вота в Трън „ Евромакс сървисиз “ обявиха пред цяла България, че капиталово им желание няма да бъде осъществено. Защо обаче, в случай че се е отказала от плана, компанията дружно с Минно-геоложката камара продължава делото против Министерство на околната среда и водите, и съответно против признатия „ План за ръководство на речните басейни 2016-2021 ” на Басейнова дирекция “Дунавски регион ”? Защо апелират точки 6, 7 и 8, касаещи река Ерма, община Трън, в които е планувано следното:

„ 6. Забрана за водовземане и прилагане на воден обект в зони за отбрана на водите – Защитена зона „ Руй ” с код BG 0000313 и Защитена зона „ Руй ” с код BG0002112 при осъществяване на миннодобивна и минно-обогатителна активност.

7. Реализацията на капиталови планове, свързани с миннодобивна и миннообогатителна активност във водосборна повърхност на поречие Ерма, да се позволява единствено, откакто с съответни проучвания е потвърдено, че реализацията на капиталовите оферти няма да докара до утежняване положението на повърхностните и подземните води и зоните за отбрана на водите.

8. При разрешаването на всички бъдещи капиталови действия на територията на Дунавски регион за басейново ръководство да се планува изискване за преустановяване на активността в случай/случаи на установено утежняване на качествените и количествените индикатори на повърхностните и подземните води, породено в следствие от активността, потвърдено с данни от мониторинга, с изключение на в случаите, когато са налице условия за мотивиране на изключения по реда на член 156в – член 156е от Закон за водите. “

На 24.01.2018 година се очакава решението на Върховен административен съд. Не единствено трънчани го смятат за знаково.

На 13.06.2017 година от ефира на bTV министър Димов даде обещание да приключи процедурата за Оценка на въздействието върху околната среда на плана за златодобив в Трън, в случай че Върховният административен съд признае локалния референдум за законен. На 20.06.2017 година Върховен административен съд дефинитивно удостовери, че вотът е закономерен. Процедурата по Оценка на въздействието върху околната среда обаче и до в този момент е единствено краткотрайно спряна и то по избор на вложителя, и то единствено до момента в който трае гореупоменатото дело против Министерство на околната среда и водите. Допълнително е позволен одит на резултати от геоложки изследвания пред Министерството на енергетиката, който да покажел, че нямало съществуване на уран в пробите от Трънско...

Ще се съгласите, че обстоятелствата не приказват за преустановен план нито даже за планове за прекратяване. Новина от през днешния ден, 22.01., във в. „ Капитал “ навежда на мисълта, че от самото начало, до момента в който „ Евромакс сървисиз “ се е предписание пред обществото на „ починал заек “, реализацията на капиталовото му желание се е движела по проект. Съобщава ни се, че австралийската BMG Resources можела да купи точно плана за златодобив в Трън. Той можело да бъде сбъднат.

Според аналогични правосъдни решения локалният референдум нямал юридическа мощ, защото естествените запаси били благосъстоятелност на страната, разясняват от „ Капитал “.

Трънчани са меко казано гневни. Не желаят да повярват, че с снизхождение на властта вотът им може да бъде подценен. Стягат към този момент редици за защита. Дали в случай че и Трън се прибави към проблематичните Пирин и Витоша, фасадата на властта по време на европредседателството няма да се пропука…?

------------

Авторът е деен покровител на идеята против златодобива в Трънско
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР