Паралелно трябва да съществуват и македонската, и българската гледна точка

...
Паралелно трябва да съществуват и македонската, и българската гледна точка
Коментари Харесай

Македонските историци искат паралелни гледни точки за Гоце Делчев

 Паралелно би трябвало да съществуват и македонската, и българската позиция за идентичността на Гоце Делчев. Те би трябвало да бъдат равноправни. Това съобщи съпредседателят от македонска страна на Смесената комисия по историческите въпроси проф. Драги Георгиев.

Историкът акцентира, че въпросите за идентичността са главните, по които няма схващане в двете страни.

" За идентичността на Гоце Делчев постоянно ще има диспути и в Македония, и в България, имайки поради неговото място в пантеона на националните герои. Ако има благосклонност и от двете страни, може да се реализира резултат. Един от методите е " мултиперспективността “. И двете гледни точки за Гоце Делчев би трябвало да съществуват редом. И това няма да е спънка той да бъде празнуван и от двете страни “, сподели проф. Георгиев пред Георги Коритаров, заяви БГНЕС.

Той уточни, че когато се приказва за Гоце Делчев страстите в Македония са на най-високо равнище. Според него работата на смесената комисия би трябвало да продължи, само че проблемите не могат да се решат без разговор.

" Ние с българските сътрудници имахме онлайн среща при започване на лятото и се договорихме да имаме среща в края на септември или началото на октомври. Тя ще се състои и ще се организира в Скопие. След няколко дни ще изпратя покана до моите сътрудници в България, има някои механически въпроси, които би трябвало да се свършат от македонска страна и по-късно ще се изпрати поканата “, посочи проф. Георгиев.

На въпрос дали македонските историци в комисията са подготвени да поемат риска страната да не получи дата за началото на договаряния за присъединение към Европейския съюз поради зародилите проблеми към личността на Гоце Делчев, проф. Георгиев сподели: " Това е към този момент въпрос на политиката, не мога да разясня позицията на България. Но такава политика би била неправилна, на нея й липсва вероятност. Подобна българска позиция ще нанесе финален удар върху двустранните връзки. Недоверието на Македония към България ще бъде на най-високо равнище “.

Проф. Драги Георгиев е склонен да се отворят архивите, както предлага македонският министър председател Зоран Заев.

" Като историк съм склонен да се отворят архивите и да се извадят документите, само че те да бъдат тълкувани в подтекста на това време.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР