Параграф 22 в изборното законодателство ще бъде предложението на ГЕРБ

...
Параграф 22 в изборното законодателство ще бъде предложението на ГЕРБ
Коментари Харесай

Пробойни в новия Изборен кодекс на ГЕРБ: Два дни гласуване - Параграф 22 и за ЦИК

" Параграф 22 " в изборното законодателство ще бъде предлагането на ГЕРБ за промени в, импортирани в Народно събрание преди дни. С тях се планува опцията изборният ден да бъде продължен до 48 часа, т.е. да се гласоподава в границите на два дни. Аргументът на ръководещите - епидемиологичната конюнктура.
" Предложението при епидемиологична обстановка да се гласоподава два дни в действителност съставлява Параграф 22, тъй като не е ясно по какъв начин ще бъде проведен надзорът, защитата, изборния ден. Не мога да настоявам за причина за операции, само че в действителност не е ясно по какъв начин ще се провежда изборният ден, призна Цанева “, уточни и представителят на ЦИК Таня Цанева пред BTV.
 ГЕРБ внесе промени в Изборния кодекс, с които желае машинно гласоподаване незабавно ГЕРБ внесе промени в Изборния кодекс, с които желае машинно гласоподаване незабавно
Парламентарната група на Политическа партия ГЕРБ внесе в деловодството на Народното събрание ЗИД на Изборния кодекс. С измененията ГЕРБ предлага въвеждан...
Освен това ГЕРБ оферират машинно гласоподаване във всичи секции над 300 души, като персонално всеки би трябвало да избира с машина или с хартиена бюлетина ще гласоподава.
„ Това, което предлага ще бъде отвличане, обеден грабеж на гласовете на българските жители. Комбинацията от връщане на хартиените бюлетини и удължение на изборния ден, те ще имат опция през нощта сред двата дни да дописват и надписват и да прибавят бюлетини. Това са извънредно рискови ремонти “, означи, ръководител на гражданското съдружие „ Изправи се.БГ “.
Затова Манолова напомни за акцията си през вчерашния ден пред ЦИК, където настояваше да участва на съвещанието на Изборната комисия, с цел да бъде пусната поръчката за снабдяване на машини за вота. В последна сметка не бяха позволени.
„ Преди две седмици горихме протоколи пред ЦИК, от изборите в София, които са надраскани и поправяни “, напомни Манолова. „ Машинните протоколи са ясни и прегледни, без благоприятни условия да бъдат откраднати гласове на един или различен претендент “, уточни Мая Манолова.
Говорителят на ЦИК разяснява, че планът на ГЕРБ за нов Изборен кодекс има и позитивни страни - одитът и узаконяването се разпореждат на държавен орган и се опростяват протоколите.
 Говорителят на ЦИК: Ако в изборите имаше и машинен избор – бюджетът щеше да е доста по-голям Говорителят на ЦИК: Ако в изборите имаше и машинен избор – бюджетът щеше да е доста по-голям
Нормално е разноските за локалните избори тази година да са повече спрямо тези през 2015 година Това сподели в изявление за bTV представителят...
„ направи разбор и даде отчет на Народното събрание, в който една част беше предложение за промени по повод за машинното гласоподаване. Проектът, който в този момент се предлага за разглеждане в Народното събрание, има два позитивни момента. Това е, че одитът и узаконяването се разпореждат на държавен орган и се опростяват протоколите. Те според закона в действителност бяха тежки и комплицирани “ изясни представителят на ЦИК. По думите й, макар напъните за образование на членовете на секционните изборни комисии, протоколите не са добре попълнени и са правени корекции, само че не и операции. Грешките са от вид, който не въздейства на изборния резултат, безапелационна беше Таня Цанева.
Според представителя на ЦИК произвеждането на избори с машинно гласоподаване е държавна политика.
" Машините би трябвало да се получават от страната, би трябвало да има положително съдействие, тъй като изборите са създават освен от ЦИК, само че и от доста други органи “, уточни Таня Цанева.
От ЦИК приканиха жителите да погледнат законодателната стратегия на Народното събрание и по нея да се ориентират по какъв начин може да бъде въведено машинното гласоподаване.
Предстои приемане на техническите параметри на машините, по-късно ще дойдат останалите стъпки. Ако преди приемане на спомагателни разпореждания ЦИК е била купила машини, те биха коствали 18-20 хиляди лв., в този момент, след измененията в изборното законодателство, тази цена би паднала на към 9000 лева Как се получават разликата в цената Цанева не изясни.
 Председателят на ЦИК: Повечето хора не са дали своят вот машинно Председателят на ЦИК: Повечето хора не са дали своят вот машинно
От машинното гласоподаване не са се възползвали доста хора. Това уточни ръководителят на ЦИК Стефка Стоева пред БНР. " Не са доста жители...
Проблем съгласно члена на ЦИК е това, че самата комисия не разполага с пълномощия за предпазване и разполагане на такива машини в изборните секции. Освен това от думите на Цанева стана ясно, че сега в бюджета на ЦИК пари за машини няма, само че тя се надява със идната проект сметка финансирането да е реалност.
На въпрос дали ще има машини на идващите избори, когато и да са те, тя акцентира, че Комисията постоянно извършва закона подобен, какъвто е. Това значи, че ЦИК, откакто й е предоставено да обезпечи машини за гласоподаване, те ще бъдат обезпечени, съобщи Цанева.
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР