Параграф 2 от Закона за мерките срещу изпирането на пари

...
Параграф 2 от Закона за мерките срещу изпирането на пари
Коментари Харесай

Борбата с прането на пари - 100 души обработват отчети 10 години

Параграф 2 от Закона за ограниченията против изпирането на пари провокира много неясноти и суматоха измежду неправителствените организации (НПО) при дефинирането на действителния притежател, а във връзка с измененията в Закона за юридическите лица с нестопанска цел (ЗЮЛНЦ) главното неодобрение на гражданските организации е от Агенцията по вписванията (АВ). Това стана ясно в границите на публичния съвет към Комисията по взаимоотношението с Неправителствени организации.
От предходната година организациите с нестопанска цел се записват в Агенцията по вписванията, а не в правосъдното министерство, както беше до момента. Срокът за регистрация в АВ е до края на 2020 година и който не се записва няма да може да действа.
Особено затруднени са Неправителствени организации с предаването на докладите си в Агенцията по вписванията. " В момента се борим с Агенцията по вписванията електронно да си качим доклада. Сайтът е по този начин изработен, че, а когато се качва доклад на съдружие, се качват доста документи. На всичкото от горната страна системата има предел на размера на файловете и се постанова сканираните файлове да се разделят на порции, с цел да ги поеме системата и доста пъти без предизвестие сесията те изхвърля и цялата процедура започваш още веднъж ", оплака се Красимира Величкова от Български дарителски конгрес. Тя е безапелационна, че електронната система на организацията има потребност от усъвършенствания и изрази подготвеност им изпрати лист на грешките.
Проблемът е голям, защото касае и комерсиалните сдружения. На този декор докладите на Неправителствени организации са капка в морето.
В хода на разискванията се обясни, че Агенцията по вписванията няма потенциал и да обработи и разгласява в регистъра финансовите доклади. " Отчетите, които не са обработени, са 1 милион, а ние сме 120 души в цяла България ", оправда се представителят на Агенцията по вписванията в съвещанието - длъжностно лице по регистрация госпожа Михайлова. Тя означи, че преди били определяни чиновници, които да се занимават единствено с доклади и че нормата е да се обработват по 80 доклада дневно.
Да се реши дали нещо не е изначално сбъркано предложи Галя Маринова от бранш " Образование и просвета ". По думите ѝ, " в случай че 100 души би трябвало 10 години да обработват докладите, явно би трябвало да се търси друго решение ". Неправителствени организации настояха както те имат период за подаване на докладите, по този начин и Агенцията по вписванията да има период за публикуването им.
До края на седмицата публичният съвет към комисията ще изпрати съответни рекомендации на Агенцията по вписванията, ангажира се ръководителят на публичният съвет Ива Таралежкова.
Тежестта върху Неправителствени организации
Предстои интернационална оценка на България във връзка с това по какъв начин са приложени директивата и стандартите за битка с прането на пари и финансирането на тероризма и в случай че националната оценка не успее да аргументира, че има някакъв риск измежду гражданските организации, ще се стигне до промени в законодателството. Такава вяра изрази пред Actualno.com Анна Адамова от Български център за нестопанско право, която е безапелационна, че " интернационалните стандарти по никакъв метод не споделят, че непосредствено този размер ограничения от директивата би трябвало да се ползват във връзка с Неправителствени организации и те да са рапортуват на ДАНС ".
Адамова изрази неразбиране за какво въобще юридическите лица с нестопанска цел са задължени лица по закона. " Има страни в Европейски Съюз, които на национално равнище са изключили фондации и други юридически лица с нестопанска цел, а тук няма такова изключение и ние сме измежду задължените да вършим образования на чиновниците си ", уточни тя и добави, че Неправителствени организации имат отговорности и във връзка с докладване за пране на пари, също при заплащане над 30 000 лева, без значение дали на тях или от тяхна страна, би трябвало да алармират ДАНС .
" Проблемът е в разликата сред действителността и задължението ", безапелационна е Адамова и акцентира, че доста от гражданските организации са построени и работят на напълно доброволни начала, т.е. там няма чиновници. С правилника за използване на закона се вмъква обвързване на служителя който има управителни функционалности, най-често ръководещия орган, да бъде осведомен с всичко обвързвано и оповестено от ДАНС и други надзорни органи по тематиката за рисковете за юридически лица с нестопанска цел и това е минимумът, който гражданските организации би трябвало да спазят, уточни още Адамова.
По отношение на изискваните по закона образования, тя показа, че има заплаха да се сътвори ниша за консултанти по тази тематиката, без да имат действителна визия за бранша и че е значимо ДАНС да разгласяват тематични презентации, с цел да не се сътвори поле за импровизации и неправилна и неточна информация. " Има организации, на които адвокати са взели пари за материала, който ДАНС в последните два дни от приключването на периода за предаване на проектите за образования разгласява като образцов проект ", заяви Адамова.
Националната оценка на риска от използването на закона е във заключителен стадий, само че в нея не са планувани секторни оценки на риска, което е пропуск и би трябвало да се корегира, счита Адамова.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР